Smernice o vitaminu D v času covid-19

Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) se je pridružila Ameriškemu združenju za kosti in mineralne raziskave (ASBMR), Ameriški zvezi kliničnih endokrinologov (AACE), Evropski zvezi kalcificiranega tkiva (ECTS) in Nacionalni fundaciji za osteoporozo (NOF), ki so sodelovale pri pripravi smernic glede vitamina D v času pandemije covid-19.

Vemo, da je glavni vir vitamina D neposredno varno izpostavljanje sončni svetlobi 15 do 30 minut dnevno. Med preventivnimi ukrepi za zajezitev koronavirusne bolezni pa je v večini držav poziv, naj bomo čim več v izolaciji doma. To je skrajšalo preživljanje prostega časa zunaj. Manj sončne svetlobe pomeni tudi manj možnosti za tvorbo tega pomembnega vitamina.

S smernicami o vitaminu D v času covid-19 nas želijo omenjene znanstvene in zdravstvene organizacije opozoriti, kako pomembno je doseganje priporočene dnevne količine vitamina D in kako to doseči.

Kako doseči priporočene dnevne količine vitamina D

Znanstveni dokazi jasno potrjujejo koristi, ki jih imata vitamin D in kalcij za izgradnjo močnih kosti in preprečevanje izgube kostne gostote.

Priporočila kako doseči dnevne količine vitamina D

Za tiste, ki ne morejo preživeti vsaj 15 ̶ 30 minut na neposredni sončni svetlobi vsak dan, je dobro, da dnevno količino vitamina D dosežejo s prehrano. Kljub temu da so nekatera živila v ZDA in drugod obogatena z vitaminom D, so njegove količine v hrani ponavadi dokaj majhne, zato priporočajo prehranska dopolnila.

Kakšna količina vitamina D zadostuje dnevnim potrebam

ASBMR, AACE, Združenje endokrinologov, ECTS, NOF in IOF svetujejo, da večina odraslih, starejših od 19 let, zaužije med 400 ̶ 1000 enot (IU) vitamina D dnevno. Lahko naravnost iz sonca, prehrane in/ali prehranskih dopolnil (vnos je odvisen od starosti in spola).

Pomanjkanje vitamina D predstavlja višje tveganje za covid-19, vendar za zdaj ni potrjeno, da ga preprečuje

Nedavne epidemološke (opazovalne) študije so nakazale povezavo med pomanjkanjem vitamina D in višjim tveganjem za okužbo z virusom covid-19. To je najverjetneje povezano z raso, starostjo in splošnim zdravjem. Vendar poudarjajo, da do sedaj še ni bila zaključena nobena klinična raziskava o potencialnem učinku vitamina D na preprečevanje bolezni covid-19.

Vitamin D pomaga pri krepitvi imunskega sistema

Trenutni podatki ne dokazujejo, da bi uživanje prehranskega dopolnila vitamina D pomagalo preprečiti ali zdraviti okužbo s covid-19. Nakazujejo pa, da bi vitamin D lahko imel vlogo pri krepitvi imunskega odziva. O taki vlogi vitamina D bodo potrebne nadaljnje raziskave. 

Negativni učinki vitamina D

Vitamin D je popolnoma varen, če ga jemljemo v priporočenih odmerkih. Ker je zelo pomemben za zdravje kosti in mišic, ga v času, ko smo manj izpostavljeni soncu, torej med pandemijo, po priporočilih Inštituta za medicino (Institute of Medicine) lahko večina starejših in mlajših odraslih zaužije 400 ̶ 1000 enot dnevno, tako se v organizmu ohranijo njegove optimalne vrednosti.

Prirejeno po članku IOF: https://www.osteoporosis.foundation
Vir: https://doi.org/10.17226/13050
Foto: Silviarita iz Pixaby

Več člankov o vitaminu D