Razlika med osteoporozo in osteoartrozo

V poplavi najrazličnejših strokovnih besed se težko znajdemo in več bralk in bralcev revije Sončnica sprašuje, kakšna je razlika med besedama osteoartroza in osteoporoza. Gre za isto bolezen, ali sta to dve različni bolezni in v čem se razlikujeta.

Pojasnilo za revijo je pred leti podala Martina Plešivčnik Novljan, revmatologinja na Kliničnem oddelku za revmatologijo Kliničnega centra Ljubljana.

Osteoporoza in osteoartroza sta dve povsem različni bolezni. Osteoporoza je najpogostejša bolezen kosti, za katero je značilna povečana lomljivost le-teh, osteoartroza pa je najpogostejša bolezen sklepov. Skupno jima je samo to, da obe pogosteje prizadeneta ženske.

Kaj je osteoartroza

Osteoartroza je bolezen, ki prizadene enega ali več sklepov okončin ali hrbtenico ali oboje. Razširjena je po vsem svetu in prizadene približno 10 % svetovne populacije.

Pred leti smo to bolezen imenovali degenerativni ali starostni revmatizem. Res je, da s starostjo pogostost bolezni narašča, vendar staranje ni edini dejavnik, ki vpliva na njen razvoj.

Poleg staranja imajo pomembno vlogo tudi mehanične poškodbe in obremenitve, konstitucijski, dedni, hormonski in vnetni dejavniki. Ti škodljivi dejavniki se lahko med seboj kombinirajo. Ko je njihov vpliv dovolj velik, da premaga odpornost sklepnega hrustanca, se začne okvara sklepa. Najprej se spremeni sklepni hrustanec, na katerem se pojavijo razjede, počasi izginja in tako izgubi svojo vlogo sklepnega blažilca mehaničnih obremenitev. Posledično se sklepna špranja zoži ali celo izgine, tako da se začneta drgniti kost ob kost.

Prej zdrava kost pod hrustancem se zaradi povečanega mehaničnega pritiska zadebeli, ob robovih sklepa se začne tvoriti nova kost. Delčki propadlega hrustanca dražijo sklepno ovojnico, ki se vname, snovi, ki nastajajo pri vnetju, pa še dodatno okvarjajo sklep. Sklep se v celoti zadebeli, zatrdi, razobliči, njegova funkcija se zmanjša. Bolečina se razvija postopoma, je globoka, topa. V začetku se pojavlja pri telesni dejavnosti ali po njej, pri napredovali bolezni pa tudi v mirovanju. Pogosto se za določeno obdobje tudi spontano umiri.

Kako osteoartroza prizadene telo

Bolezen najpogosteje prizadene male sklepe prstov rok, kolke, kolena, osnovni sklep palcev stopal ter hrbtenico. Nikoli ne prizadene notranjih organov oziroma se ne razširi na ostalo telo, kar pa pogosto vidimo pri drugih revmatičnih boleznih.

Prav zaradi te omejene prizadetosti jo štejemo med najlažjo obliko revmatizma. Tudi prizadetost sklepov poteka večinoma počasi, za razliko od drugih revmatičnih bolezni, kjer lahko zaradi intenzivnega vnetja sklep propade v nekaj mesecih, če seveda bolnika ne zdravimo z močnimi protivnetnimi zdravili.

Kako se zdravi osteoartroza

Pri zdravljenju osteoartroze močna protivnetna zdravila ne pridejo v poštev. Staranja sicer ne moremo ustaviti, lahko pa zmanjšamo mehanični pritisk na sklepe, kar je še posebej pomembno pri ljudeh močnejše postave.

Vsak kilogram odvečne telesne teže pospešuje razvoj te bolezni, posebej na kolenskih sklepih. Zelo je pomembno, da imamo močne mišice, ki delujejo, tako kot sklepni hrustanec, kot močan blažilec mehaničnega stresa in s tem zavirajo razvoj bolezni. Včasih je potrebno opustiti določene pretirane fizične obremenitve.

V poteku zdravljenja ima svoje mesto fizikalna terapija. Od zdravil prihajajo v poštev analgetiki, nesteroidni antirevmatiki v obliki tablet in mazil, vbrizgavanje določenih zdravil v sklep, glukozamin. Kadar bolezen močno prizadene sklep, pride v poštev kirurško zdravljenje.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Sočnica l. 2011.