Bolnica z osteoporozo sprašuje o zdravilih in dodatkih, zdravnica odgovarja

Bolnice in bolniki z osteoporozo imajo pogosto več vprašanj o zdravilih, prehranskih dodatkih, hrani in gibanju. Nekatera so bolj pogosta. In takšna zbiramo v naši rubriki, kjer odgovarjajo strokovnjaki. Tokrat o tem, ali sta vitamin D in kalcij dovolj.

Vprašanje: Ali sta vitamin D in kalcij dovolj?

Pred kratkim so mi ugotovili osteoporozo. Ker nisem pristaš zdravil in imam raje naravne načine zdravljenja, me zanima, ali lahko bolezen zdravim samo z uživanjem primernih količin kalcija in vitamina D?

Maja Kozlevčar Živec, dr. med., specialistka fiziatrije in rehabilitacijske medicine odgovarja:

Osteoporoza nastane zaradi prevelikega razgrajevanja kostnine. Razgrajevanje je posledica različnih vzrokov: upada ženskih spolnih hormonov, povečanega delovanja ščitnice, povečanega izločanja obščitničnih hormonov, plazmoctome, jemanja določenih zdravil. S tem kost izgublja svojo gostoto in trdnost.

Tega procesa samo z uživanjem vitamina D in kalcija nikakor ne moremo zaustaviti, saj je potrebno zmanjšati aktivnost celic, ki kost razgrajujejo, tako imenovanih osteoklastov.

To lahko storijo le zdravila, ki vplivajo neposredno nanje. Antiresorbtivi, kot so na primer fosavance, bonviva, actonel, protelos, evista, zmanjšujejo njihovo aktivnost in tako upočasnijo kostno premeno, nekateri od njih pa vplivajo tudi na povečano tvorbo kostnine in skušajo tako vzpostaviti izgubljeno ravnotežje.

Vitamin D in kalcij sta pomembna kot dodatka pri zdravljenju. Za uspešno delovanje teh zdravil  je namreč potrebna dovolj velika količina kalcija v kosti. Da pa se kalcij lahko vsrka v črevesni sluznici in vgradi v kost, je nujen tudi vitamin D. Za uspešno zaustavitev kostne razgradnje je torej potrebna trojna terapija.

Vsaka snov ima svoj pomen, z izpuščanjem katerekoli pa bi samo zmanjšali učinkovitost zdravljenja.

Maja Kozlevčar Živec, dr. med., specialistka fiziatrije in rehabilitacijske medicine

Več o vitaminu D: