Varno s soncem spomladi

Prihajajo prijetnejši in toplejši dnevi, ko bomo radi posedeli na soncu. Za bolnike z osteoporozo je to blagodejno, a vsekakor velja previdnost.

Ultravijolično (UV) sevanje je del elektromagnetnega sevanja, ki ga poleg vidne svetlobe in toplote oddaja sonce. Sonce pa ima poleg koristnih učinkov na zdravje ljudi (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive, saj prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči akutne in kronične poškodbe kože, oči in imunskega sistema.

Najhujši posledici pretirane izpostavljenosti UV sevanju sta nastanek kožnega raka in sive mrene. Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in tudi v Sloveniji narašča. Po podatkih Registra raka RS je kožni rak (brez melanoma) v obdobju 2008 do 2012 na prvem mestu po pogostosti med vsemi raki.

Priporočila za zaščito pred škodljivimi učinki UV sevanja

  • Omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro. Moč UV sevanja je takrat največja. Upoštevajmo pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo senco.
  • Oblačila in pokrivala. Oblecimo lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, glavo pokrijmo s širokokrajnim klobukom (7,5−10 cm) ali pokrivalom v legionarskem kroju, kadar se ne moremo umakniti v senco.
  • Sončna očala. Zaščitimo svoje oči s sončnimi očali, ki imajo potrdilo proizvajalca o 99 do 100% zaščiti pred UVA in UVB žarki.
  • Kemični varovalni pripravki. Taki pripravki za zaščito pred soncem (kreme, geli …) služijo le kot dodatna zaščita na predelih, ki jih ni mogoče zaščititi na naravne načine, in niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu. Zagotavljati morajo širokospektralno zaščito (pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (SZF) 30 ali več. Pomembna je zadostna količina nanosa (5 ml−1 čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo) in ponovno nanašanje (po kopanju, močnem potenju, brisanju oziroma vsaki 2 uri).
  • Ne sončimo se namerno (tudi v solarijih ne).
  • Odpovejmo se uporabi solarija.
  • Dnevno spremljajmo napovedi UV indeksa. (http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/bio/). Glede na to, da je UV indeks krajevno specifičen, priporočamo poleg upoštevanja vrednosti UV indeksa tudi upoštevanje pravila sence.
  • Oblačila in pokrivala. Oblecimo lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, glavo pokrijmo s širokokrajnim klobukom (7,5−10 cm) ali pokrivalom v legionarskem kroju, kadar se ne moremo umakniti v senco.

Kaj pa vitamin D?

Vitamin D nastaja v koži iz provitamina pod vplivom UV sevanja. V telo ga vnesemo tudi z nekaterimi živili (kvas, ribe, ribje olje, jajčni rumenjak, jetra), dodaja pa se tudi v številne mlečne proizvode in margarine.

Vitamin D povezujejo z zaščito pred številnimi obolenji in stanji, od povišanega krvnega tlaka do nekaterih vrst raka. Nedvomno je vitamin D nujno potreben tudi za normalno delovanje imunskega sistema, tvorbo krvničk in razvoj kosti. Sodeluje pri metabolizmu kosti, saj omogoča absorpcijo kalcija in fosfata v tankem črevesju, mobilizacijo in vgrajevanje mineralov v kosteh ter reabsorpcijo kalcija in fosfatov v ledvicah. Njegovo pomanjkanje lahko privede do zmanjšanja kostne gostote in s tem povezanih obolenj (rahitis, osteomalacija in osteoporoza).

Kako torej poiskati ravnovesje med pozitivnimi in negativnimi učinki UV sevanja?

Priporočilo docentke dr. Tanje Pfeifer, dr. med., specialistke internistike in endokrinologije,
bolnikom z osteoporozo je: »Zadostuje, če soncu izpostavimo roke in obraz nekajkrat na teden po 15 minut. Pri nas je sonce dovolj močno le v času od aprila do septembra. Priporoča se kratko sončenje med 10. in 16. uro brez zaščitnega faktorja, ki bi preprečil prehod ultravijoličnih žarkov do kože in nastanek vitamina D.«

Podobno pravi tudi priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, namreč da za vzdrževanje ustreznega nivoja vitamina D v telesu v poletnem času zadostuje že 5 do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že izpostavljenih delih telesa (obraz, dlani, roke) dva do trikrat tedensko. Bližje kot smo ekvatorju, krajši je čas izpostavljenosti soncu.

Članek je bil prvič objavljen v reviji Sončnica, maja 2016
viri: Nacionalni inštitut za javno zdravje: Ultravijolično sevanje in zdravje Pomen vitamina D in kalcija za zdravljenje osteoporoze.
Fotografija: pexels.com

Več vsebin o vitaminu D: