Štejeta čimprejšnje odkrivanje in dosledno zdravljenje

»Osteoporoza je kronična bolezen kosti, s katero je treba znati živeti,« pravi zdravnica Maja Kozlevčar Živec, dr. med., iz ambulante za osteoporozo Medicus. In dodaja, da jo je predvsem treba poznati, prepoznati in ustrezno ukrepati, ko je še čas!

Diagnoza osteoporoze je namreč pri bolnikih pogosto prepozna, zato so učinki zdravljenja slabši, kot bi bili ob pravočasnem pričetku zdravljenja.

Kako do diagnoze

Meritve mineralne kostne gostote, ki je pokazatelj osteoporoze, je moč samoplačniško opraviti v več DXA centrih po Sloveniji. Če imate 60 let ali več, vas bo o osteoporozi
prej ali slej nagovorila diplomirana medicinska sestra v vaši referenčni ambulanti. V omenjenih ambulantah izvajajo presejanje populacije na visoko tveganje za osteoporozni zlom z računalniškim modelom FRAX. Postavila vam bo nekaj vprašanj, računalnik pa bo na podlagi odgovorov izračunal, kakšno je vaše tveganje, da si boste v desetih letih zlomili kost.

“Bolnike, katerih tveganje za najpogostejše osteoporozne zlome je vsaj 20 % ali katerih tveganje za zlom kolka je vsaj 5 %, diplomirana medicinska sestra napoti na pregled k zdravniku družinske medicine, ki preveri izračun vrednosti FRAX, preveri rezultate meritev mineralne kostne gostote (če so na voljo), opravi natančno osebno in družinsko anamnezo, klinični pregled in zaradi izključitve morebitne sekundarne osteoporoze naroči nabor določenih laboratorijskih preiskav.

Če pri merjenju telesne višine ugotovi, da se je telesna višina zmanjšala za več kot 4 cm, naroči tudi rentgensko preiskavo hrbtenice, s katero ugotavljamo morebitne osteoporozne zlome vretenc,«

nadaljnji postopek razloži zdravnica družinske medicine prim. Jana Govc Eržen, dr. med. Pojasni, da je cilj zdravljenja osteoporoze preprečevanje osteoporoznih zlomov.

Zdravljenje bolezni je v popolni domeni zdravnika, diplomirana medicinska sestra pa bolnika povabi na kontrolni pregled, kjer skupaj preverita morebitne stranske učinke zdravil, bolniku razloži pomen rednega jemanja zdravil ter ga motivira za zdrav življenjski slog.

Zdravljenje osteoporoze

Zdravnik endokrinolog prim. dr. Miro Čokolič iz mariborskega kliničnega centra je pred leti za Sončnico pojasnil, da zdravniki poskušajo z zdravili ponovno vzpostaviti ravnovesje med razgradnjo in izgradnjo kostnine ter ohraniti kostno čvrstost.

Za zdravljenje osteoporoze poznamo vrsto učinkovitih zdravil, ki dokazano povečujejo mineralno kostno gostoto kosti in zmanjšujejo tveganje za zlome. Večini zdravil, ki so danes na voljo, uspe zmanjšati tveganje za zlom približno za polovico. Vsa zdravila za zdravljenje osteoporoze pa so bistveno bolj učinkovita, če organizmu zagotovimo dovolj kalcija in vitamina D.

Zdravila za zdravljenje osteoporoze delimo v tri skupine:

  • zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti (bisfosfonati, hormonsko nadomestno zdravljenje, raloksifen in kalcitonin),
  • zdravila, ki spodbujajo gradnjo nove kosti (teriparatid),
  • zdravila, ki zavirajo razgradnjo in spodbujajo gradnjo kosti (stroncijev ranelat).

Zadnjih nekaj let je tudi na slovenskem trgu na voljo prvo biološko zdravilo za zdravljenje osteoporoze (prolia), ki ga bolniki dobijo v obliki podkožne injekcije, in sicer le dvakrat letno, predpisujejo pa ga lahko splošni in družinski zdravniki.

Pravilno in redno jemanje zdravil je zelo pomembno. Neredno jemanje predpisanega zdravila ali prekinitev zdravljenja povečujeta možnost zloma, kar posledično
pomeni bolečino in izgubo samostojnosti ter močno vpliva tako na življenje bolnikov z osteoporozo kot tudi tistih, ki jih obkrožajo.
Preberite tudi: Kaj storiti, ko pozabimo vzeti zdravilo proti osteoporozi?

Slovenski strokovnjaki iščejo gene za osteoporozo

Na ljubljanski fakulteti za farmacijo že dve desetletji deluje skupina raziskovalcev, ki se ukvarja z vprašanjem, kako velik pomen na osteoporozo ima dednost in kateri so tisti geni, ki vplivajo na osteoporozo. Skupina, ki jo vodi prof. dr. Janja Marc, je sodelovala pri odkritju gena, odgovornega za zlome vretenc. Gre za odkritje, ki zna na področju osteoporoze prinesti nove možnosti diagnostike, zdravljenja in preventive.

Eno od novih področij, na katero so se slovenski raziskovalci spustili v zadnjem času, pa so tako imenovane mezenhimske matične celice. Zaenkrat o njih vemo to, da jih ima vsak človek, da se mirujoče nahajajo v številnih tkivih, ko pa pride do poškodbe, se vključijo v proces celjenja in aktivno sodelujejo pri obnovi tkiva. Raziskovalci sedaj pri njih odkrivajo regenerativni potencial v kostnem tkivu in verjamejo, da bi jih lahko nekoč znali spodbuditi do obnove lastnega kostnega tkiva. Morda nam takrat ne bo več potrebno govoriti o milijonih bolnikov z osteoporozo.
Preberite celoten članek Slovenski raziskovalci odkrivajo gene, povezane z osteoporozo.

Vir: revija Sončnica jesen / zima 2019 / 2020 (pdf.)
Foto: revija Sončnica