Kaj storiti, ko pozabimo vzeti zdravilo proti osteoporozi

Pri jemanju tablet moramo biti natančni in skrbni. Zdravniki in farmacevti namreč poudarjajo, da le redno in dosledno jemanje zdravil izboljša naše zdravstveno stanje. Če pa se nam kljub temu zgodi, da  zdravilo pozabimo vzeti, pogosto ostanemo v zadregi, kako ravnati. Vzeti dvojni odmerek ali ne, vzeti zdravilo, takoj ko se nanj spomnimo, ali počakati na običajno uro? Zbrali smo priporočila, kako ravnati, kadar pozabimo vzeti katero izmed zdravil za osteoporozo.

Alendronska kislina in vitamin D3

Tablete fosavance (učinkovini alendronska kislina in vitamin D3) bolniki jemljejo enkrat tedensko na tešče. Če pozabite vzeti odmerek zdravila fosavance, vzemite tableto naslednje jutro, ko se na to spomnite. Ne vzemite pa dveh tablet na isti dan. Nato nadaljujte z jemanjem ene tablete enkrat na teden, kot ste prvotno načrtovali, torej na vaš izbrani dan.

Pomembno je, da fosavance jemljete tako dolgo, kot vam je predpisal zdravnik, saj zdravilo zdravi osteoporozo le, če ga redno jemljete. Enako ravnate tudi v primeru, če pozabite vzeti zdravilo fosamax, ki vsebuje alendronsko kislino.

Teriparatid

Zdravilo forsteo (učinkovina teriparatid) si bolniki z osteoporozo injecirajo enkrat dnevno oziroma po navodilu zdravnika. Če ste pozabili ali pa ne morete uporabiti zdravila ob vaši običajni uri, si ga injicirajte, kakor hitro morete, še ta dan.

Proizvajalci opozarjajo, da ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. V istem dnevu si ne injicirajte zdravila več kot enkrat, prav tako ne poskušajte nadomestiti izpuščenega odmerka.

Stroncijev renelat

V primeru zdravila protelos (učinkovina stroncijev renelat) je izpuščeni odmerek obravnavan enako kot pri vseh ostalih zdravilih, ki se jemljejo enkrat na dan.

To pomeni, da izpuščenega odmerka ne nadomeščate, ampak enostavno nadaljujete z naslednjim rednim odmerkom. Navodilo proizvajalca se glasi: »Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Preprosto nadaljujte z naslednjim odmerkom ob običajnem času.«

Risedronska kislina

Nekoliko bolj zapleteni so napotki pri jemanju actonela (učinkovina risedronska kislina), saj ga bolniki jemljejo v različnih odmerkih v različnih razmakih. Če pozabite vzeti 35 mg tableto actonela enkrat na teden, morate izpuščeno tableto vzeti takoj naslednje jutro, ko se spomnite, nato pa nadaljujete jemanje tablete po predvideni shemi. Pomembno pa je, da bolnik ne vzame dveh tablet na dan.

Actonel

Kaj storiti, če ste pozabili vzeti 75 mg tableti actonela, ki jih običajno jemljemo vsak mesec na ista dva zaporedna dneva, npr. prvega in drugega v mesecu ali petnajstega in šestnajstega v mesecu?

Če je do naslednjega mesečnega odmerka več kot sedem dni, prvo tableto vzemite naslednje jutro po dnevu, ko se spomnite, drugo tableto pa zjutraj naslednjega dne. Če je do naslednjega mesečnega odmerka manj kot sedem dni, ne vzemite pozabljenih tablet.

Če ste pozabili vzeti le drugo tableto in je do naslednjega odmerka več kot sedem dni, tableto vzemite naslednje jutro po dnevu, ko se spomnite. Če je do naslednjega odmerka manj kot sedem dni, ne vzemite pozabljene tablete. Naslednji mesec nadaljujte z jemanjem tablet na izbrana dneva. V vsakem primeru pa velja, da če ste pozabili vzeti odmerek zdravila actonel zjutraj, ga kasneje isti dan ne smete vzeti, prav tako v istem tednu ne smete vzeti treh tablet.

In še navodilo za jemanje 150 mg tablete actonela enkrat mesečno. Če ste pozabili vzeti tableto in je do naslednjega odmerka več kot sedem dni, vzemite tableto naslednje jutro, ko se spomnite, nato pa nadaljujte jemanje po redni shemi.  Če je do običajnega odmerka manj kot sedem dni, počakajte do naslednjega datuma, ko bi morali tableto vzeti, saj bolnik v razmaku sedmih dni ne sme vzeti več kot eno 150 mg tableto actonela.

Ibandronska kislina

Bonviva (učinkovina ibandronska kislina) je med bolniki poznana kot mesečna tableta. Če bolnik odmerek izpusti, zdravnica Katarina Planinec, dr. med, specialistka družinske medicine, svetuje, naj vzame eno 150 mg tableto Bonvive naslednje jutro, potem ko se spomni razen če je do naslednjega načrtovanega odmerka manj kot sedem dni.

Bolnik naj nato nadaljuje jemanje odmerka enkrat na mesec na prvotno izbrani dan. Če je naslednji načrtovani odmerek v manj kot sedmih dneh, naj bolnik počaka do tega odmerka in nadaljuje jemanje ene tablete enkrat na mesec po prvotnem načrtu. Bolnik namreč ne sme vzeti dveh tablet v enem tednu. Sicer pa zdravnica pravi, da je pri jemanju zdravila bonviva sodelovanje bolnikov zelo veliko, zato nima izkušenj, da bi kdo pozabil vzeti zdravilo.

»Občasno se dogaja, da zdravila sploh ne jemljejo, kar pa se ugotovi po tem, da bolnik ne pride po recepte,« še dodaja zdravnica.  Za bolnike, ki težje prenašajo zdravilo v obliki tablet, je na voljo tudi intravenska injekcija ibandronske kisline enkrat na tri mesece. Da bi to zdravilo pozabili vzeti, ni bojazni, saj ga bolniku injicira izbrani osebni zdravnik v zdravstvenem domu.

Zoledronska kislina

Prav tako se ni bati, da bi pozabili na odmerek aclaste (učinkovina zoledronska kislina), saj gre za bisfosfonat v infuziji enkrat letno, ki ga bolnikom injicirajo v bolnišnici ali zdravstvenem domu.

Nasvete je zbrala: Nataša Bucik Ozebek

481B39F0-2935-11E0-9D84-2A5D66B94067