Zveza in društva bolnikov z osteoporozo ozaveščajo in izobražujejo – pridružite se nam!

Izobraževanje, skupne vadbe, srečanja članstva, izleti in različne družabne dejavnosti, ki jih vodijo prostovoljke v društvih, so del programa, s katerim manjšamo tegobe vse večje socialne izključenosti naših bolnih in starejših članov.

Izobraževalni programi Zveze in društev bolnikov z osteoporozo delujejo že dvajset let in vključujejo več kot 5000 članov. Prispevajo k precejšnji splošni ozaveščenosti o osteoporozi, še več pa želimo storiti na ozaveščanju vsakega posameznika. Menimo namreč, da se poznavanje osebnega tveganja za osteoporozo pri prebivalstvu še ni dovolj izboljšalo.

Zato je naše delo usmerjeno v informiranje, izobraževanje in spodbujanje mladih in starejših, žensk in moških, da bi svojim kostem posvečali več pozornosti, ko so še zdrave.

Življenje brez škodljivih razvad ter upoštevanje navodil o zdravi prehrani in nujnosti
gibanja je namreč tudi pri osteoporozi izjemno pomembno. Naša želja je, bolezen premakniti v pozno starost ali jo celo preprečiti. Preventiva se namreč ne začne šele po 40. letu, ampak že v mladosti.

Skrb za zdrave kosti v mladih letih se bogato obrestuje v tretjem življenjskem obdobju.

Ob presejalnih merjenjih mineralne kostne gostote z ultrazvokom opozarjamo udeležence na nevarnosti osteoporoze, na njene posledice ter pomen zgodnjega odkrivanja in pravočasnega zdravljenja te tihe bolezni.

Srečanja članstva, izleti in različne družabne dejavnosti, ki jih vodijo prostovoljke v društvih, so del programa, s katerim manjšamo tegobe vse večje socialne izključenosti naših bolnih in starejših članov.

Pridružite se nam

Če se nam pridružite, nas bo več in bomo lažje opozarjali na pravice bolnikov, se skupaj zavzemali za reševanje zdravstvene problematike in s tem za boljšo kakovost življenja.
Poglejte: Seznam društev bolnikov z osteoporozo (klik)
Postanite član: Spletna prijava in več informacij (klik)

Dobro delo se opazi

(iz uvodnika Nataše Bucik Ozebek iz revije Sončnica jesen / zima 2019 / 2020 – pdf.)

Osteoporoza je še pred dvema desetletjema veljala za nekaj normalnega in samoumevnega, kar spremlja žensko v njenem zrelem obdobju. Danes je prepoznana kot bolezen z resnimi posledicami, ki terja vse zgodnejše ukrepanje.

V tem času je tudi Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije postala velika družina
18 društev s skupaj več kot 5000 člani, ki se zavedajo odgovornosti za svoje zdravje. Ti so naše bogastvo in zaveza, da se ne uklonimo oviram. Ker pa bi radi pritegnili pozornost mladih in manj mladih, tudi tistih, ki sredi delovnega ritma o osteoporozi še ne razmišljajo, želimo segati širše.

Ob zadnjem svetovnem dnevu osteoporoze smo s prireditvijo v središču Ljubljane nagovarjali številne mimoidoče, naša revija Sončnica pa bo tokrat segla še dlje.

V nakladi več kot 80.000 izvodov bo informacije o tako imenovani tihi bolezni ponesla v veliko več domov, kakor je to počela doslej. Zato želim na tem mestu izreči dobrodošlico vsem novim bralcem naše revije. Upam, da boste v njej našli obilico zanimivega branja, nasvetov in spodbud, da se pridružite našemu gibanju za zdrav način življenja. Če se vam bodo ob tem porajala nova vprašanja, lahko brez zadržkov pokličete v najbližje lokalno društvo, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

V vseh 18 društvih po vsej Sloveniji se s srčnostjo trudimo pomagati bolnikom in tistim, ki se bolezni zavedajo še pred njenim obiskom. Omogočamo cenovno dostopno telovadbo, strokovne nasvete, predavanja in ne nazadnje tudi toplino medčloveških odnosov. Vse naše delo temelji na prostovoljstvu. Čeprav nas predpisi silijo v to, da naše delo nenehno merimo v številu članov, dogodkov…, nas na koncu osmišljajo pristni stiki, medsebojna podpora, dober občutek, ko lahko nekomu pomagaš.

Prostovoljsko delo je vse prevečkrat samoumevno in spregledano, a novice letošnjega leta vendarle kažejo, da tako na lokalni kot na državni ravni znajo opaziti dobro delo naših društev. Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline (sedaj Sončnica Velenje) je sredi poletja prejelo priznanje za prostovoljca leta 2018, dolgoletno predsednico Goriškega društva za osteoporozo Anito Mokorel je Mestna občina Nova Gorica na začetku jeseni odlikovala z občinsko nagrado za dolgoletno prostovoljno delo na področju humanitarnosti.

Predsednica Zveze Duša Hlade Zore pa je aktualna nominiranka za Slovensko leta 2019. Z glasovanjem v reviji Jana/Zarja ji do naslova lahko pomagamo tudi vsi mi.

Čestitke Velenju, Aniti in Duši. Ponosni smo na vas, z dobrim delom krepite naš glas.