Bolnica z osteoporozo sprašuje o domačih opravilih, zdravnica odgovarja

Bolnice in bolniki z osteoporozo imajo pogosto več vprašanj o zdravilih, prehranskih dodatkih, hrani in gibanju. Nekatera so bolj pogosta. In takšna zbiramo v naši rubriki, kjer odgovarjajo strokovnjaki. Tokrat o tem, ali je delo po hiši lahko nadomestilo za vaje.

Vprašanje: Lahko delo po hiši in okolici nadomesti vaje za hrbtenico

“Sem zelo telesno aktivna. Ves dan sem na nogah, saj imam velik vrt, kmetijo, hišo in družino, za katero skrbim, saj mladi nimajo časa za kuhanje in pospravljanje. Ob koncu dneva se kar sesedem. Je res potrebna še telovadba?”

Maja Kozlevčar Živec, dr. med., specialistka fiziatrije in rehabilitacijske medicine odgovarja:

Gibanje je velikega pomena za tvorbo kosti, saj z aktivnostjo mišic, ki se pripenjajo na kost, vzpodbujamo nastajanje kostne gostote.

Pri vseh naštetih opravilih je narobe samo to, da obremenjujemo le posamezne mišice. Veliko delajo nekatere mišice rok in nog, ostale pa so zaradi prisilnih dolgotrajnih drž raztegnjene.

Mišice trebuha in vzravnalke hrbta so na primer pri teh aktivnostih najmanj udeležene, so pa najbolj pomembne, da naše telo stoji pokonci. Če so močne, lahko prestrežejo marsikatero obremenitev, ki zadane hrbtenico.

Zato je nujna telesna vadba, da okrepi mišični steznik trupa.

Vaditi je potrebno vsak dan, vsako vajo ponovimo 10- do 15- krat po petkrat na dan. S tem ne bomo izboljšali le mišične moči in povečali pozitivni učinek na tvorbo kosti, temveč bomo vzpostavili tudi ravnotežje med bolj in manj aktivnimi mišicami, popravili držo in pomembno izboljšali počutje. Primer vadbe v članku Telesna vadba in vaje za lepo držo in močne kosti, I. del.

Bolečine v hrbtu, vratu in ramenih se bodo zmanjšale. Poleg tega se bo povečala presnova. Zato vam polagam na srce: če že mora biti pri vas vse kot iz škatlice, bodite tudi sami takšni. Najprej poskrbite zase in za svoje počutje in zdravje, šele nato naj pridejo na vrsto druge obveznosti. Tako imate veliko več možnosti za srečnejše in zadovoljnejše življenje.

Maja Kozlevčar Živec, dr. med., specialistka fiziatrije in rehabilitacijske medicine