Koronavirus in osteoporoza

Ostanite zdravi in dobro informirani. Pripravili smo uporabne informacije za starejše občane in bolnike z osteoporozo.

V času širjenja okužbe s koronavirusom v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo upamo, da ste vi in vaša družina zdravi. 

Starejši ljudje in bolniki, ki že imajo kakšno od kroničnih bolezni (kot so diabetes, pljučne, srčne ali ledvične bolezni) so bolj dovzetni za okužbo in izpostavljeni večjemu tveganju za bolj zapleten potek bolezni COVID-19.

Pozivamo vas, da se zaščitite, tako da upoštevate navodila in ukrepe državnih organov. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko najdete pomembne informacije o tem, kako se zaščititi, nasvete za potovanje in druga priporočila.

Bolnikom z osteoporozo in tistim, ki jemljejo zdravila za zdravljenje osteoporoze, sporočamo, da osteoporoza ne poveča tveganja za okužbo s koronavirusom, kot tudi ne za resnejše zaplete. 

Vendar je v trenutnih razmerah še bolj pomembno, da bolniki z osteoporozo ne utrpijo zloma. Zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema, velja splošno priporočilo, da se, razen v nujnih primerih, izogibate bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov.

Pomembni napotki za bolnike z osteoporozo:

  • Preprečevanje padcev je ključnega pomena; poskrbite, da je vaš dom brez ovir.
  • Ne prekinjajte zdravljenja osteoporoze (vključno z jemanjem kalcija in vitamina D) in se v primeru kakršnih koli pomislekov obrnite na svojega zdravnika.
  • V kolikor se ne počutite dobro in ne vzamete predpisanih zdravil, ne pozabite nadaljevati z običajnim odmerkom takoj, ko se spet počutite bolje.
  • V kolikor želite stopiti v stik s svojim zdravnikom ali potrebujete zdravila, ki jih redno jemljete, to storite preko telefona in ne hodite v zdravstvene ustanove.
  • Ostanite v stiku z družino in prijatelji preko telefona ali elektronske pošte – ni potrebno, da je fizična izolacija tudi socialna izolacija!
  • Prosite svojce ali bližnje, da vam pomagajo pri opravkih tako, da namesto vas opravijo nakup živil ali obiščejo lekarno.

Ali zdravljenje z zdravili za osteoporozo lahko odložite?

Začasna odložitev zdravljenja za obdobje daljše od 4 tednov za določena zdravila ni priporočljiva, zato čim prej stopite v stik s svojim zdravnikom in se dogovorite o nadaljnem poteku zdravljenja.

Ostanite zdravi in brez zlomov ter upoštevajte navodila!

Povzeto po:
https://www.iofbonehealth.org/news/covid-19-and-osteoporosis
ttps://theros.org.uk/information-and-support/coronavirus-and-osteoporosis

Priporočamo tudi: