Uprimo se razvadam, spoprimimo se s težavami

Ko govorimo o zdravem načinu življenja, se moramo zavedati tudi razvad, ki škodijo našemu telesu in zdravju. Našteli bomo nekaj najpogostejših razvad in težav, s katerimi se spopadajo posamezniki.
Za  bolnike  pa  je  še  posebej  pomembno,  da  se  zavejo,  kako  pomembno  je pomagati telesu tudi tako, da se uprejo razvadam in spoprimejo s težavami, ki jih pestijo.

Ne pozabite, da za vrsto težav obstajajo tudi podporne skupine in strokovna pomoč. Treba se je le odločiti za prvi korak in poiskati primerno pomoč, da se boste lažje spopadli z izzivi, ki  jih  pred  vas  postavi  spreminjanje  življenjskega  sloga. 

Svetovalnice  lahko  poiščete  tudi na svetovnem spletu ali se pozanimate v svojem zdravstvenem domu, v katerem vas bodo gotovo znali napotiti na ustrezen naslov. Prvi korak je izjemno težko narediti, zato osebe s težavami potrebujejo pomoč. Če prepoznate težave, ki jih navajamo v nadaljevanju, pri osebi, ki jo poznate, ji ponudite podporo.

Alkohol

Pri prekomernem uživanju alkohola (več kot dve enoti dnevno) obstaja večja verjetnost za osteoporozne zlome. Prekomerno uživanje alkohola prav tako neposredno škoduje celicam, ki  skrbijo  za  tvorbo  kosti,  in hormonom,  ki  uravnavajo  presnavljanje  kalcija.  Ljudje,  ki prekomerno uživajo alkohol, se pogosto prehranjujejo nezdravo (telo dobi premalo kalcija, vitamina D in beljakovin), prav tako je pri njih neposredno povečana možnost padcev, kar še dodatno povečuje verjetnost za zlome kosti.

Kam po pomoč v primeru težav z alkoholom?
Seznam organizacij in naslovov, ki pomagajo pri alkoholizmu.

Shujševalne diete in motnje hranjenja

Premajhna  telesna  teža  je  pomemben  dejavnik  tveganja  za  osteoporozo.  Povezana  je predvsem  s  slabšim  razvojem  kostne  mase  in  povečanim  tveganjem,  da  se  bodo  zaradi krhkosti zlomile kosti.

S  shujševalnimi  dietami,  še  posebno  če  so  pogoste,  lahko  ogrozimo  zdravje  kosti,  saj  telo med  dieto  ne  dobi  dovolj  snovi,  ki  jih  potrebuje  za  ohranjanje  moči  mišic  in  kosti.  Zato moramo hujšati odgovorno in se pozanimati, kako paziti na prehranjevanje, ne da bi ogrozili
svoje zdravje – telesu moramo nujno zagotavljati dovolj kalcija in vitamina D ter se izogibati dietam, ki prepovedujejo posamezne skupine živil.

Podobno je pri motnjah hranjenja, saj te močno vplivajo na telo in ogrožajo zdravje. Kronična bolezen,  kakršna  je  anoreksija,  ogroža  tvorjenje  kostne  mase,  pomanjkanje  estrogena  v telesu  pa  še  dodatno  prispeva  k  njeni  izgubi.  Pojavijo  se  različne  hormonske  težave  in motnje pri presnovi, majhna telesna teža in pomanjkanje posameznih hranil, ki so dejavniki tveganja nizke kostne mase.

Preobčutljivost na laktozo (alergija ali slabša presnova laktoze)

Laktoza ali mlečni sladkor je v mleku in mlečnih izdelkih, zato se ji tisti, ki so nanjo (pre)občutljivi,  navadno  izogibajo.  To  pa  lahko  pomeni,  da  zaradi  tega  telo  ne  prejme  dovolj kalcija. Takšnim ljudem svetujemo uživanje jogurta, ki ga navadno prenašajo bolje od mleka.

Vsi, ki imajo težavo s presnavljanjem laktoze, morajo biti na to zelo pozorni in svojo dieto zasnovati tako, da dobijo dovolj kalcija. Tega je mogoče dobiti tudi z uživanjem hrane, bogate s kalcijem, pijač, obogatenih s kalcijem, ali s posebnimi kalcijevimi preparati.

Preberite tudi: Jaz pa mleka ne smem

Uživanje soli, kofeina in gaziranih pijač

Dejavnik  tveganja  za  izgubo  kostne  mase  je  tudi  uživanje  soli,  saj  ta  pospešuje  izločanje kalcija v urinu. Študije mladostnic so pokazale tudi, da je uživanje preslane hrane povezano s slabšo absorpcijo kalcija v kosti.

Z  nastankom  osteoporoze  se  pogosto  povezuje  tudi  uživanje  kofeina  in  gaziranih  pijač, vendar za to ni znanstvenih dokazov. Če telo prejme dovolj kalcija, učinki ene same vrste pijače  ne  vplivajo  pomembno  na  njegovo  presnovo  ali  kakovost  njegove  absorpcije.  Kljub
vsemu je najbolje, da se ravnamo po nasvetu, da je priporočljivo njihovo zmerno uživanje, saj prekomerno uživanje vsega naštetega škodi.

Preberite tudi: Preveč soli škodi

Članek je bil prvič objavljen decembra 2010.