Mleko in mlečni izdelki so za bolnice in bolnike z osteoporozo zelo priporočljivi, saj vsebujejo veliko kalcija. Alergiki na mlečne beljakovine in ljudje z intoleranco na laktozo, se morajo znajti drugače. Klinični dietetik svetuje, s katerimi živili lahko nadomestimo potrebe po kalciju.
S pomočjo kliničnega dietetika Jožeta Lavrinca smo v reviji Sončnica reševali zagate vseh tistih, ki ob priporočilu zdravnika, naj uživajo veliko mleka in mlečnih izdelkov, zavzdihnejo: »Jaz pa mleka ne smem …«.
Kako dobiti dovolj kalcija, če ne smeš uživati mlečnih izdelkov
Večina navodil omenja mleko in mlečne izdelke kot dober vir kalcija. Drži: mleko in mlečni izdelki so dejansko najcenejši, okusni in za človeško telo lahko izkoristljivi viri prehranskega kalcija. A kaj, ko se v življenju rado kaj zaplete.
Veliko ljudi se srečuje z intoleranco na laktozo, nekateri so celo alergični na mlečno beljakovino.
Intoleranca na laktozo je neprijetna motnja, ki nastane po poškodbi trebuha, operativnem posegu v trebuhu ali pa se preprosto razvije v starosti. Le redki trpijo za tem obolenjem že od malega. Težave nastopijo zaradi preskromnega nastajanja encima laktaze, ki prebavlja laktozo, in se kažejo z napenjanjem, bolečinami v trebuhu, plini in celo z diarejo kmalu po zaužitju mleka ali živila, ki vsebuje mlečni sladkor. Težave se hitro razrešijo, če v prehrani omejimo količino zaužite laktoze.
Kako zagotoviti dovolj kalcija in se istočasno izogniti mlečnemu sladkorju?
- Ker so težave odvisne od količine encima laktaze, ki nastaja v steni črevesja, vedno poskušamo najprej ugotoviti, koliko mlečnega sladkorja lahko brez težav zaužijemo. Večina ljudi namreč povsem brez težav prenese manjše količine, zato uživanje navadnega mleka omejite, kolikor je potrebno.
- Izogibajte se uporabi mlečnega prahu in zgoščenega mleka, saj obe živili vsebujeta večje količine mlečnega sladkorja.
- Namesto po običajnem mleku posezite po fermentiranih mlečnih izdelkih. Mlečnokislinske bakterije predelajo mlečni sladkor v druga hranila, poleg tega izločajo encime, ki nadomestijo laktazo. Že deciliter jogurta, kefirja ali kislega mleka nam zagotovi povsem enako količino kalcija kakor sveže mleko.
- Mleku se tudi ni potrebno popolnoma izogibati. Na tržišču je namreč „mleko brez laktoze“, povsem enakovredno običajnemu mleku.
- Pridno posegajte tudi po nemlečnih virih kalcija.
Nekateri pa mleka ne smejo zaužiti v prav nobeni obliki. Ljudem, ki so alergični na mlečno beljakovino, lahko škodi že majhna količina mleka ali mlečnega izdelka. Lahko je celo skrita v drugem živilu. Za zagotavljanje prehranskega kalcija lahko takim svetujemo samo nemlečne vire kalcija.
Kje še, razen v mlečnih izdelkih, najdete kalcij?
- Vsaj enkrat na teden naj bo na jedilniku drobna modra riba, kot so sardine, skuše.
- V redno dnevno prehrano poskušamo uvrščati križnice (zelje, ohrovt, brstičar, rukola, brokoli, kolerabica in cvetača).
- Enako tudi kuhane stročnice in sveže kalčke. Zadostovalo bo že nekaj žlic kuhanih stročnic dnevno.
- Lupinasto sadje (npr. orehi, lešniki, mandlji), praženo ter mleto semenje, predvsem sezam in sončnično seme, je namenjeno bogatitvi jedi s kalcijem ali za hitre prigrizke.
- Dobrodošla so različna živila, obogatena s kalcijem. Izkoristljivost kalcija v teh živilih je odvisna od vrste kalcija, ki je živilu dodan.
- In ne nazadnje vam bo zagotovilo nekaj kalcija tudi redno poseganje po polnozrnatih živilih.
Pripravil: Jože Lavrinec, klinični dietetik
Prvič objavljeno v reviji Sončnica, april 2010
Foto: Pixabay