Preveč soli škodi

Ali veste, da človek dobi za ves dan dovolj soli že samo s koščkom pice ali s petimi rezinami salame oziroma z dvema kosoma kruha?

Sodeč po rezultatih raziskave, ki so jo opravili v okviru programa CINDI, večina Slovencev tega ne ve, saj z našim načinom prehranjevanja kar za okrog 150 % presegamo zgornjo mejo še varnega dnevnega vnosa soli. Ta meja po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije znaša do 5 g soli dnevno, prekoračenje te količine pa že predstavlja tveganje za zdravje.

Pretirano uživanje soli lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka, ki lahko povzroči možgansko kap, bolezni srca in ožilja. Prekomeren vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni, z debelostjo in s sladkorno boleznijo.

Uživajte živila z manjšo količino soli. S 5 dag mesnega izdelka, ki vsebuje 0,85 g (850 mg) natrija/100 g, zaužijete 1,1 g soli. Če izberete manj slano živilo, na primer kosmiče za zajtrk brez dodatkov, ki vsebujejo 0,1 g (100 mg) natrija/100 g, s 5 dag izdelka zaužijete le 0,1 g soli.

Zmerno uživajte živila, ki vsebujejo izredno veliko soli, kot so: prekajeno meso, suhomesnati izdelki, klobase, salame in hrenovke, mesne konzerve, slan kruh in krušni izdelki, nekatere vrste sirov, predpripravljene jedi, hitra hrana in slani prigrizki.

Povzeto po prispevku Cirile Hlastan Ribič in Lidije Vertnik