Sončen decembrski klepet: Milan Koren

Milan Koren je naš aktivni član in lahko rečem prijatelj društva. Deluje tudi v drugih organizacijah in društvih. Je gospod, ki je pripravljen pomagati in vse dela predano, s srcem.

Bliža se decembrski čas. Ali se ga veselite? 
Decembra se veselim. To je mesec veselja, druženja, objemov, zaključevanje v društvih in drugih organizacijah. Žal se to letos izvaja virtualno. Všeč mi je pravljično okrašeno mesto, še bolj pa, ko z ženo krasiva svoj dom. Skupaj z mladimi v zgornjem nadstropju smo organizirali prižig prazničnih luči. Moški smo bili odgovorni za luči, žena in hčerka pa sta pripravili praznične dobrote. Tako smo v hišo prinesli nekaj veselega pravljičnega decembrskega vzdušja.

Ali so vaši dnevi med obveznostmi, odkar se je pojavil korona virus, bolj zahtevni, naporni? Vem, da ste zelo aktivni. Oba s soprogo Ano. Sta tudi ambasadorja SVIT-a.
Seveda zaradi korona virusa so obveznosti bolj nepredvidljive, zahtevne. Delovanje v društvih se je spremenilo. Namesto srečanj, osebnih stikov uporabljamo telefone in računalnike. Oba z ženo sva tudi ambasadorja SVIT-a. V četrtek, 10. 12. 2020, je bilo strokovno srečanje programa Svit – SVITOV dan 2020, ki je bil izveden prek videokonferenčnega programa. Aktiven sem še pri DU Velenje, ILCO društvu (tu sva tudi prostovoljca), v Krajevni skupnosti Gorica in Društvu Sončnica, s katerim sva letos preživela dva prekrasna dopusta. Hvala Janji in njenim pomočnikom.

Kako poskrbite zase, za svoje zdravje in kaj je za vas najboljša sprostitev po napornem dnevu ali pa nasploh
Sedenje pred hišo, ko z ženo gledava naravo in pijeva kavo. Pohod po naših lepih pokrajinah. Druženje s  prijatelji. Sedaj preko telefona ali računalnika. Skrbim za rekreacijo s sprehodi v naravo ali v mesto, tja, kjer je manj ljudi.

Imate kakšen kakšen hobi, ki vas osrečuje? 
Moj hobi je nekaj posebnega. Ko so mi odstranili najhujšo bolezen, sem si kupil fotoaparat in se naučil uporabljati računalnik. Sedaj si zabeležim vsak dogodek, obisk, potovanje ali dopust. Delam, kar me veseli. Sprostim se na vrtu. Druženje s prijatelji je pravi užitek.

Kaj bi rekli ljudem, kako naj ravnamo v tem času?
Ne ležite na kavču. Rekreirajte se, sprehodite se tam, kjer je manj ljudi. Uporabljajte zaščitne maske. Sprostite se v družini.

Ali se vam zdi pomembno, da uživamo prehranska dopolnila? Kako naj vzdržujemo imunski sistem, ga še bolj podpremo? 
Nisem ljubitelj prehranskih dopolnil. Uživam v raznoliki prehrani, za kar se moram zahvaliti ženi. Dovolj zelenjave, gibanja na soncu. Izjema je vitamin D, ki pa ga pozimi res dodajam.

Kaj mislite, ali bomo, ko se razmere umirijo in ko bomo zaživeli zopet približno tako, kot smo bili vajeni, znali bolj ceniti osebno srečanje, stisk roke, bližino sočloveka? 
Ko človek zboli, zna ceniti zdravje. Po korona krizi bomo ravno tako znali ceniti osebno srečanje, stisk roke, bližino sočloveka.

V zaključku najinega res kratkega, ampak pomembnega klepeta, se vrniva k decembrskemu času in prazničnim željam. Razkrijte nam, kaj si želite, kakšno naj bo leto 2021?
Vsem želim lepe praznike in srečno novo leto! Moja želja je, da z ženo ostaneva zdrava in uživava v tem, kar imava. Leto 2021 naj bo brez korona virusa. S Sončnicami pa še naprej lepo druženje.

Hvala lepa za sončen decembrski klepet. Raje bi videla, da sva se srečala osebno, a čas je takšen, da tega ne dovoli. Upajmo, da čim prej mine. Vse dobro vam želim v svojem imenu in v imenu društva.

Lucija Venta