Z zdravnikom se posvetujte o preprostem jemanju vitamina D

Vitamin D spada med vitamine, topne v maščobi. Pomemben je za razvoj kosti in zob ter delovanje imunskega sistema. Njegov glavni vir je sonce, ki omogoča tvorbo vitamina D3 v koži, vendar so v Sloveniji sončni žarki (indeks UVB) za to dovolj močni le od maja do septembra. Vitamin D je tudi v hrani, in sicer v mastnih ribah, jajcih, gobah in mlečnih izdelkih.

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija in fosfatov, kar lahko privede do zmanjšane kostne gostote ter večjega tveganja za zlome in osteoporozo v zrelih letih. Kaže se lahko tudi kot zmanjšana mišična moč, zmanjšan mišični tonus, utrujenost, depresija, motnje spanja, izpadanje las, izguba apetita in povečana občutljivost za okužbe.

Pomanjkanje vitamina D je postalo svetovni zdravstveni problem. (1, 2) V Evropi ima premalo vitamina D od 60 do 80 % prebivalstva. Njegovo pomanjkanje je posebno izrazito pri bolnih in starejših, ki imajo pogosteje težave zaradi padcev in zlomov.

Kateri so dejavniki tveganja za pomanjkanje vitamina D?

Med najpogostejše dejavnike tveganja za pomanjkanje vitamina D spadajo visok indeks telesne mase, kajenje, kronična ledvična bolezen, malabsorpcijski sindrom (kronična vnetna črevesna bolezen, celiakija, nekatere druge presnovne bolezni), jemanje nekaterih zdravil, najpogostejši pa je dolgotrajno zadrževanje v zaprtih prostorih.

Zdravniki se za zdravljenje z vitaminom D3 (holekalciferolom) največkrat odločimo zaradi dejavnikov tveganja za pomanjkanje vitamina D ali njegovega dokazanega pomanjkanja v krvi. .Jemanje vitamina D3 je pomemben ukrep za njegovo nadomeščanje ter za preprečevanje in zdravljenje osteoporoze. V pogovoru s pacientom določimo, ali naj vitamin D jemlje vsak dan ali enkrat na teden. O jemanju se pacient lahko pogovori tudi s farmacevtom.

V Sloveniji smo imeli doslej vitamin D3 na recept na voljo le v kapljicah, po novem pa je na voljo tudi kot enostavni tedenski odmerek v 1 tableti. To omogoča preprosto jemanje zdravila, natančno odmerjanje in zanesljiv pregled nad preostankom zdravila. Tablete so majhne. So nevtralnega okusa in ne vsebujejo konzervansov, laktoze in glutena. Shranjujejo se na sobni temperaturi.                   

Zapisala: mag. Tatjana Cvetko, dr. med., spec. družinske medicine

Viri:
Holick MF. Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine, 2007; 357(3): 266–281.
Hribar M et al. Nutrients 2020, 12, 1838; doi:10.3390/nu12061838.
www.cbz.si.
Rothen JP, Rutishauser J, Walter PN et al. Oral intermittent vitamin D substitution: influence of pharmaceutical form and dosage frequency on medication adherence: a randomized clinical trial. BMC Pharmacol Toxicol 2020; 21(1):51.

Foto: Pixabay