Navdihujoča zgodba: prek klika do pospešenega utripa

Kako poskrbeti za vodeno gibanje in telesno pripravljenost v času epidemije in omejitev, je zagotovo skrbelo marsikoga lansko zimo in skrb se pred jesenjo ponovno pojavlja. Objavljamo pozitivni zgodbi iz Velenja in Trbovelj.

»Kjer je volja, je tudi pot «, so v reviji Sončnica zapisali besede Ladislave Medvešek iz Društva osteoporoze Trbovlje, ki je odločno rekla: »Telovadba bo, ker imamo Skype«. Upamo, da vam primera iz Trbovelj in Velenja podata kakšno idejo in dasta spodbudo, kako varno vaditi in ne izgubiti stika z drugimi tudi v času, ko je druženje omejeno.

Naš vaditelj Luka Zupan je mladenič, ki ima za starejše neverjetno skrb in posluh. Ko je izbruhnila pandemija, je ugotovil, da brez aktivnosti ne bo šlo.

Telovadbi prek Skypa, ki jo je za trboveljsko društvo vodil Luka Zupan, smo se pridružili tudi v uredništvu Sončnice. Foto Nataša Bucik Ozebek

Že v septembru smo razmišljale, kako organizirati telovadbo, da bomo vsaj malo obdržale svojo kondicijo. Posvetovale smo se s članicami, seveda tistimi, ki redno obiskujejo ure vodene vadbe. Večina je bila navdušenih nad novim načinom izvajanja telesne aktivnosti. Akcija je stekla in naš vaditelj je pristopil z vso resnostjo. Najprej smo imele uvajanje, sledilo je predavanje, seveda vse prek videoklica.

Po petih mesecih smo ugotovile, da so se nam pridružile nove telovadke, ki niso članice našega društva, a jim verjetno ta način vadbe ustreza. Dobile smo mnogo pohval in slišale veliko lepih besed«. Eni od vadb smo se pridružili tudi v uredništvu Sončnice in Ladislavine besede lahko le potrdimo.

Kaj so prednosti redne vadbe, čeprav le online

Takšna izkušnja vodene vadbe za bolnike z osteoporozo v zadnjih mesecih v Sloveniji seveda ni bila edina, saj so vadbo po Zoomu in Facebooku izvajali tudi v nekaterih drugih društvih, na primer v Društvu Sončnica Velenje.

Petra Poznic - vadba prek spleta
Telovadbo prek spleta za velenjsko društvo vodi kineziologinja Petra Poznič.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za takšno obliko vadbe in katere prednosti je to prineslo v času epidemije koronavirusa, Janja Rednjak, predsednica društva, in kineziologinja mag. Petra Poznič, odgovarjata, da samo redna in dovolj intenzivna vadba prinaša koristi zdravju.

»Že v prvem valu epidemije se je pokazal velik upad fizičnih sposobnosti naših vadečih, zato smo se v društvu odločili, da se prilagodimo nastali situaciji in članom ponudimo možnost spletne vadbe prek aplikacije Zoom in socialnega omrežja Facebook, kjer imamo zaprto skupino za opravljanje energetskih vaj. Veseli nas, da se je tudi starejša populacija, ki morda v vsakdanjem življenju ni tako vešča spletnih aplikacij, uspešno prilagodila nastali situaciji. Kljub vsemu je bil odziv vadečih zelo pozitiven; glede na odziv prijavljenih menimo, da so dobro sprejeli koristi tovrstne vadbe,« poudarjata sogovornici.

V Velenju so s preselitvijo telovadbe na splet sledili zavedanju, da samo
redna in dovolj intenzivna vadba koristi zdravju.
Foto Janja Rednjak
V Velenju so s preselitvijo telovadbe na splet sledili zavedanju, da samo redna in dovolj intenzivna vadba koristi zdravju. Foto Janja Rednjak

Prva je vodila energetske vaje z dihalnimi tehnikami, druga organizirano vadbo. Kot priznavata, vsi nimajo možnosti sodelovanja po internetu. Zato so zanje pripravili zloženko, po kateri lahko sami doma izvajajo določene vaje za glavne mišične skupine in tako vsaj malo upočasnijo upad mišične mase, ta pa je pri starejših še kako pomembna.

Vsi, ki so se v dani situaciji uspeli prilagoditi in pridružiti vadbam po spletu, so lahko spoznali kar nekaj pozitivnih učinkov vadbe v domačem okolju. »S tem ko vadimo s pomočjo spleta, smo doma na varnem, izognemo se prenatrpanim vadbenim prostorom in s tem zmanjšamo možnost okužbe. Prihranimo tudi čas, ki bi ga drugače porabili za odhod na vadbo in prihod domov. Doma imamo vso potrebno opremo oziroma pripomočke za dober trening, kot so stol, brisača, steklenica vode,« poudarita Janja Rednjak in Petra Poznič.

Po njunem mnenju je ena glavnih prednosti vodene vadbe prek spleta ta, da lahko vaje sproti prilagajajo in hkrati vadeče usmerjajo k pravilni izvedbi, prav tako pa z virtualnim druženjem ohranjajo socialni stik s člani.

»V vsej zgodovini človeštva in vse do danes so mnoge kulture razvijale esenco življenjske energije. Ko je naše telo napolnjeno z življenjsko energijo, imamo občutek ozemljenosti, notranjega miru in se dobro počutimo. Za izvajanje energetskih vaj v svojem domačem okolju potrebujemo prostor, kjer si namestimo podlogo za vadbo, poskrbimo za stekleničko vode, brisačko in začnemo z vodeno vadbo,« pravi Janja Rednjak.

V Društvu Sončnica Velenje vadbo in energetske vaje z dihalnimi tehnikami prek aplikacije Zoom organizirajo in izvajajo enkrat tedensko, največ poudarka pa je na elementih, ki jih pogosto zanemarimo.

Pomembnost vaj za moč, gibljivost in ravnotežje.

»Vsak od nas gre večkrat v tednu na sprehod, pozabljamo pa na pomembnost vaj za moč, gibljivost in ravnotežje. Prav te vaje pri starejših zavirajo mišično atrofijo in upočasnjujejo pogostost obolenj v starosti, prav tako pa izboljšujejo gibljivost in pozitivno vplivajo na ravnotežje,« izpostavi kineziologinja mag. Petra Poznič.

Za izvajanje energetskih vaj z dihalnimi tehnikami po besedah Janje Rednjak ni potrebno nobeno predznanje. »Potrebna sta želja po izboljšanju in volja za delovanje. Največ poudarka je na vajah za boj proti stresu, lajšanje bolečin in podpiranje zdravja oči, srca, miselne osredotočenosti in spomina,« pojasnjuje.

Splošna priporočila za vadbo po navedbah obeh sogovornic narekujejo vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden, kar je vsaj 30 minut 5 dni v tednu. Vadbo je treba prilagoditi svojim fizičnim in zdravstvenim sposobnostim, pri izvedbi vaj pa paziti na pravilno izvedbo in intenzivnost. Zelo pomembno je, da med vadbo sodelujoči ne čutijo neprijetnih bolečin in nadzorujejo svoj srčni utrip. Pomembno je, da je vadba sestavljena iz različnih sklopov, ki izboljšajo mišično moč, koordinacijo, gibljivost. »Naš trening je sestavljen iz vseh že naštetih komponent, konec treninga pa zaključimo z vajami za umiritev in dihalnimi vajami za sproščanje. Cilj treninga je boljše počutje, predvsem pa ohranjanje in napredek gibalnih sposobnosti,« še dodata.

Pripravila: Katja Željan
Prvič objavljeno v reviji Sončnica, priloga Duševno zdravje 2021.

Preberite tudi: