Kamutove oči

Želite jesti kot egipčanski faraon? Preizkusite našo izjemno sladico s kamutom. Lahko prebavljivim, starodavnim žitom, ki so ga našli tudi v grobnicah faraonov.

Sestavine:

  • 500 g kamuta v zrnju
  • 100 g kokosove moke
  • 100 g mletih orehov ali drugih oreščkov
  • sladilo po okusu (agavin, javorjev ali jabolčni sirup, lahko tudi fruktoza)
  • sok ene limone
  • naribana limonina lupinica
  • kokosova ali rožičeva moka za krasitev

Priprava:

Kamut zvečer namočite v večjo količino vode. Zjutraj to vodo odlijte, dodajte svežo vodo v razmerju 1 (zrnje) : 3 (voda) in kuhajte približno pol ure. Kuhan kamut ohladite, nato ga zmeljite v pasto (multipraktik, palični mešalnik). Iz vseh naštetih sestavin nato zmešajte maso, ki ne sme biti preveč mehka (kot za rumove kroglice), in oblikujte majhne »polpetke«. Na sredino vsakemu narahlo pritisnite lešnik za okras. Robove povaljajte v kokosovi ali rožičevi moki. Opazujte reakcije gostov, ko jim boste izdali skrivnost recepta!

Kamut (khorosan pšenica) – faraonovo žito

Khorosan je vrsta starodavnega žita, o katerem kroži kar nekaj legend. Po eni od njih naj bi semena tega žita našli v rokah mumificiranega faraona Tuta, po drugi naj bi to bilo žito, ki ga je Noe vzel na svojo barko. Vsekakor gre za žito, ki je ohranilo neverjetne lastnosti: ne podlega boleznim, ki so značilne za sodobne vrste žit, ima veliko energijsko vrednost in ne povzroča težav večini ljudi, ki ne prenesejo pšenice. To žito je organsko vzgojeno, nikdar ni bilo genetsko spremenjeno in nikoli hibridizirano. Da bi ohranili njegovo prvobitnost in izredne lastnosti, so ga registrirali kot blagovno znamko pod imenom Kamut. Vsebuje visoke koncentracije selena, cinka in magnezija ter zato deluje antioksidativno. Je odličnega okusa. Moko iz kamuta lahko uporabljamo za peko kruha, peciv in pripravo testenin. Ko boste uživali ob dobrotah iz kamuta, se spomnite, da prihaja z območja, ki ga imenujejo zibelka kultur, in iz časa, ki je nepredstavljivo daleč.

Recept so preizkušale članice Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline. Navdušeno ga delijo naprej in vam želijo dober tek.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, maj 2013
Foto: fotografija je simbolna (pixabay)