Kvasenica

Okusna močnata jed, ki jo lahko pripravite slano ali sladko.

Sestavine

Za testo:

  • 50 dag moke
  • 3 dl mleka
  • 2 – 3 dag kvasa
  • 1 mala žlička soli
  • velika žlica sladkorja
  • 2 žlici masti

Za nadev:

  • 30 – 40 dag skute
  • 3 žlice smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • malo soli in sladkorja po okusu

Za preliv:

  • 3 dl smetane
  • 2 jajci
  • pol žlice moke

Priprava:

Zdrobljenemu kvasu dodamo sladkor in toplo mleko. Zmes vlijemo k moki, skledo postavimo na toplo. Ko kvas vzhaja, dodamo mast, sol in ostanek toplega mleka ter zamesimo mehkejše testo.
Iz vzhajanega testa oblikujemo hlebček, ga položimo na pomaščen in pomokan papir, razvaljamo, namažemo z nadevom in po vrhu še prelijemo s prelivom. Robove zavihamo, namažemo s stepenim jajcem in damo v vročo pečico.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2012
Foto: Domačija Firbas