Vredna greha. To je figova marmelada.
Za 6 kozarčkov potrebujemo:
- 2 kg svežih zrelih fig
- 40 dkg želirnega sladkorja
- sok 2 limon in lupinico 1 limone
- 1 žličko cimeta
- 2 žlici navadnega sladkorja
Priprava:
Očiščenim figam odstranimo peclje in plodove razpolovimo ter jih brez vode zavremo. Figov sok odlijemo in ga lahko uporabimo kako drugače, denimo za liker. Nato v kozici karameliziramo navadni sladkor, temu dodamo figovo kašo, limonin sok in lupinico ter cimet. Sledi 10-minutno dušenje na zmerni toploti. Gosti kaši dodamo želirni sladkor in nato ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Z vročo marmelado napolnimo kozarčke, jih za pol ure obrnemo, nato pa spet postavljene pokonci počasi ohladimo. Marmelada je gosta, aromatična in naravnega videza.