Prosen čokoladni puding

Posladkajte se z vrhunskim prosenim pudingom. Kdo pravi, da sladice ne morejo biti zdrave?!

Sestavine:

  • 200 g prosene kaše
  • 1 liter vode
  • sladilo po okusu
  • 10 dag zelo temne čokolade

Priprava:

Proso najprej temeljito sperite z vročo vodo (pomagajte si s cedilom), da mu odstranite saponine. Pokritega kuhajte na rahlem ognju toliko časa, da se popolnoma zmehča (15-20 min). Nato dodajte nalomljeno čokolado in pomešajte, da se stopi. Dodajte sladilo (prej se prepričajte, koliko je že čokolada osladila puding) ter s paličnim mešalnikom toliko časa mešajte, da se vse popolnoma razpusti. Gladko zmes nalijte v posodice za puding. Če imate manjše kozarčke s pokrovi, lahko puding vlijete vanje in še vroče zaprete. V tem primeru ga lahko več dni hranite v hladilniku. Namesto prosene osnove lahko za puding uporabite tudi riž, vendar bo v tem primeru bolj podoben želeju. Namesto čokolade raje dodajte sadje (jagode, višnje, češnje …). To je lahko tudi idealna krema za sadno torto. Mmmmm!

Proso

Proso so že stare knjige uvrščale med zdravilne rastline, v prehrani se uporablja že okoli 9000 let in počasi zopet postaja nepogrešljivo v vsakdanjem jedilniku. Je okusna beljakovinsko celovita hrana ter vir vitaminov in mineralov. Bogato je z vitaminom E ter vitamini skupine B, zlasti niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9), od mineralov pa vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki ga ostala žita nimajo. Bogato je še s kalcijem in cinkom. Zaradi vsebnosti vitaminov skupine B in visoke vsebnosti holina preprečuje zvišanje holesterola, bolezni ožilja in tvorbo žolčnih kamnov. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, da jo organizem lahko vsrka. Silicijeva kislina je pomembna za čisto polt, zobno sklenino, zdrave nohte in lase. Proso je edino žito, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce. Ker ne vsebuje glutena, je primerna hrana tudi za ljudi s celiakijo. Pospešuje potenje, odvajanje vode, uravnava črevesno floro, čisti črevesje in pripomore k hitrejšemu razstrupljanju telesa. Spodbudno deluje torej na prebavo in črevesju pomaga vzpostaviti ravnovesje. Proso je nepogrešljivo v prehrani otrok, pomembno je za preprečevanje osteoporoze ter bolezni ledvic in mehurja, spodbuja čutila, vpliva na budnost in krepi našo sposobnost zaznavanja.

Recept so preizkušale članice Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline. Navdušeno ga delijo naprej in vam želijo dober tek.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, maj 2013
Foto: Pixabay