Svetovni dan osteoporoze 2019

Rumeni klobučki preplavili Ljubljano

Ni vsak dan v Ljubljani tako prijetno rumeno pisan, kakršen je bil 19. oktober, praznik bolnikov z osteoporozo. Turist s Kitajske se je na Tromostovju čudil, ali nemara Slovenija praznuje  nacionalni praznik. Spet drugi obiskovalci so trumoma fotografirali daleč naokoli slišen Papirniški pihalni orkester Vevče, ki je dal ritem prireditvi. Ko so s Prešernovega trga proti mestni hiši krenili ženske in moški z rumenimi klobučki, ni bilo več dvoma:  odločitev, da se letošnje obeležje svetovnega dne osteoporoze prenese v središče glavnega mesta, je bila prava. Temu je potrpežljivo prikimalo tudi vreme. V Ljubljani se je na nekoliko drugačni prireditvi, kot smo bili vajeni doslej, zbralo čez 500 članic in članov vseh 18 slovenskih društev z osteoporozo. Pod geslom Osteoporozi se ne uklonimo so več kot dostojno obeležili svoj dan.

Uvodni pozdrav pred mestno hišo je pripadel predsednici Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in ljubljanskega društva Duši Hlade Zore, dr. med. »Ko človek zboli za osteoporozo, ostane ta njegova spremljevalka za vse življenje. In tako kot ona je tudi svetovni dan osteoporoze naš zvesti sopotnik že 21 let,« je dejala in poudarila, da svetovni dan obeležujejo bolniki po celem svetu in da je ob tem priložnost opozoriti strokovno in širšo javnost na to tiho bolezen kosti in na številna društva, ki s svojimi dejavnostmi prispevajo k osveščanju prebivalstva o njej. »Obenem je to tudi priložnost, da našo družbo spomnimo, da mora biti skrb za zdravje kosti in preprečevanje zlomov prednostna naloga nas vseh, tako obolelih kot zdravih, starejših in mladih,to naj bo tudi moje današnje sporočilo. Naj vas osteoporoza ne ukloni, ostanite pokončni. Da vam bo to lažje uspelo, mislite nase, vlagajte vase in naredite nekaj zase. Vedno se nam ne bo izšlo vse po načrtih, a kjer je volja, je tudi pot,« je Hlade Zoretova udeležencem položila na srce in skupaj z zbranimi obnovila zavezo trdnosti.

Hip za tem je zbrane v svojem mestu pozdravil ljubljanski podžupan Dejan Crnek. Na občini je med drugim zadolžen tudi za področje zdravstva in sociale. »Lepo vas je videti v takem številu. Veste, ni mačji kašelj, da se v prestolnici izpelje takšna prireditev. Zato velja pohvala celotnemu organizacijskemu odboru. Zahvaljujem se vam, da z dobro voljo in s svojim prostovoljstvom prispevate k temu, da so ljudje ozaveščeni in da je zato kakovost življenja v Sloveniji boljša,« je dejal in se posebej zahvalil za trud, ki ga namenjajo mladim – tistim, ki lahko s pravočasnim ukrepanjem še poskrbijo za zdrave kosti v starosti.

Za nekaj strokovnih napotkov glede osteoporoze je poskrbel endokrinolog in dolgoletni podpornik Zveze prof. dr. Tomaž Kocjan. Bolj kot zbranim članom, ki o osteoporozi že veliko vedo, je spregovoril naključnim mimoidočim in obiskovalcem. »Osteoporoza prizadene vsako drugo ali tretjo žensko in vsakega petega do šestega moškega po 50. letu starosti. V Sloveniji letno beležimo okrog 16.000 zlomov, ki so posledica osteoporoze. Od tega je približno 3000 zlomov kolka, za katerega vemo, da je najresnejši zaplet zaradi osteoporoze in povzroči tudi največ stroškov. Osteoporozni zlomi in zdravljenje Slovenijo vsako leto stanejo okrog 55 milijonov evrov,« je predstavil razsežnosti bolezni. Glede na to, da bo Slovenija v naslednjih letih postala ena najstarejših držav v Evropi, bodo te številke že kmalu bistveno večje. Poudaril je, da so ukrepi za preprečevanje in obvladovanje osteoporoze podobni kot pri ostalih kroničnih boleznih. »Prva in najbolj pomembna stopnička je vedno zdrav način življenja. Odsvetujemo pretiran vnos alkohola in kajenje, svetujemo dovolj kalcija v prehrani in vitamin D. Največjega pomena pa je telesna dejavnost. Razen zloma vretenc se vsi drugi osteoporozni zlomi zgodijo zaradi padca, te pa lahko preprečujemo z mišično močjo. V prihodnosti verjetno ne bomo več toliko govorili o osteoporozi, temveč o osteosarkopeniji oziroma starostni izgubi mišične mase,« je nagovoril zbrane.

Za demonstracijo gibanja so hitro poskrbele članice Športnega društva Narodni dom in z nekaj vajami razgibale zbrane. Prireditev je medtem spretno in domiselno odvodil dramski igralec Klemen Janežič, član SNG Drama Ljubljana, širši javnosti bolj znan kot Martin Rozman v televizijski seriji Usodno vino. V programu so nastopile Knapovske punce iz Zagorja ob Savi, za vrhunec dneva pa je poskrbela pevka Nuša Derenda, ki je z zimzelenimi skladbami dodatno razmigala zbrane. Srečanje vsekakor ni ostalo neopaženo. Četverica obiskovalcev iz Amerike je bila nad prireditvijo navdušena. »Je to prireditev v sklopu svetovnega dne osteoporoze?« je pravilno sklepala gospa iz skupine. »Zelo pohvalno! Veste, tudi v Ameriki delimo iste probleme,« je nadaljevala in pohvalila napore za osveščanje prebivalstva in oblasti, da bi te bolnikom čimbolj prisluhnile. To še vedno ostaja odprto vprašanje tudi v Sloveniji. Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije si že več kot desetletje prizadeva – in si bo še naprej – da bi osnovni pregled z meritvijo mineralne kostne gostote postal pravica, krita iz zdravstvenega zavarovanja. Cilj Zveze za leto 2020 je tako na dlani.

Tik pred slovesom je zbrane še enkrat nagovorila predsednica Zveze Duša Hlade Zore in povedala, da največja moč Zveze ni v njeni številčnosti, čeprav ta združuje 18 društev z okoli 5600 člani. »Menim, da je največja moč zveze v povezanosti vseh društev. Vsak posameznik šteje in vsako društvo ima svoje značilnosti, ideje, želje, cilje in pričakovanja, pa vendar samo skupaj zmoremo več, smo bolj slišani, opazni in upoštevani. Povezovanje in sodelovanje prinese želene rezultate pri doseganju skupnih ciljev. V slogi je moč, pravi star slovenski pregovor, in če delamo skupaj, bomo še boljši,« je pozvala zbrane, ki so nato skupno sporočilo svetovnega dne osteoporoze ponesli  vsak na svoj konec Slovenije.

Tekst: Nataša Bucik Ozebek
Fotografije: Nataša Bucik Ozebek in Milena Jesenko