Zakaj potrebujemo svetovni dan osteoporoze?

Osteoporoza je spremljevalka 100.000 Slovenk in 20.000 Slovencev. Predsednica Zveze Duša Hlade Zore je v svojem nagovoru oktobra v Hrastniku razložila, da svetovni dan osteoporoze obeležujemo z namenom, da čim širšo javnost seznanimo z osteoporozo, povemo, kako se ji je moč izogniti in kako posledice bolezni premakniti v čim kasnejši čas.

Ob svetovnem dnevu osteoporoze, oktobra 2022 je zbranim v dvorani v Hrastniku občinstvu prenesla sporočilo svetovnega dne, ki se glasi Moje kosti – moja odgovornost.

»Za naše zdravje smo v največji meri odgovorni prav sami, pa naj govorimo o preventivi ali samem zdravljenju. Posebej pri osteoporozi se ne gre zanašati le na zdravila, ki jih je seveda potrebno redno jemati. Poskrbeti moramo tudi za zdrav življenjski slog, se odpovedati alkoholnim in cigaretnim razvadam, v vsakdan vključiti gibanje in pravo prehrano z dovolj kalcija, beljakovin in vitamina D. Naša dolžnost in odgovornost pa je tudi, da na to opozorimo naše sosede, bližnje, prijatelje,« je naštela in vzpodbudila zbrane, da nikoli ni prezgodaj ukrepati in nikoli ni prepozno začeti: »Četudi jih imate 50 ali 80, vedno je vredno vlagati v svoje zdravje!«

Vseeno pa del odgovornosti nosijo tudi društva, družba in z njo zdravstvena politika. Društva so tu zato, da spodbujajo, širijo znanje in omogočijo dostopno vadbo čim širšemu krogu. Zdravstvena politika pa, da podpre dobre rešitve. Predsednica Zveze je tako spomnila, da v želji po čim zgodnejšem odkrivanju osteoporoze združenje še vedno išče politično in strokovno podporo, da bi
bila meritev kostne gostote brezplačna pravica, krita iz prispevkov, ki jih plačujemo v zdravstveno blagajno. Ena od neuresničenih želja za tiste, ki so že zboleli za osteoporozo, je tudi možnost zdraviliškega zdravljenja. To je ena od pobud, s katero bo Zveza skupaj z ostalimi društvi poskušala politične odločevalce prepričati v prihodnje.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2022
Foto: Branko Klančar