Svetovni dan osteoporoze 2023

Zagorska dobrodošlica 600 udeležencem srečanja

Svetovni dan osteoporoze in tradicionalno letno srečanje vseh društev – to je težko pričakovan dogodek, na katerega članice in člani vseh društev z osteoporozo čakajo vse leto. Letos so štafeto gostiteljstva prevzeli v Zagorju. V osrčju Slovenije in mestu z rudarsko preteklostjo so vsem pripravili lep sprejem in prijeten program. Zagorjanke so prišleke pred športno dvorano pričakale z dobrodošlico ob domačem kruhu in udarnimi ritmi Pihalnega orkestra SVEA, ki, ne boste verjeli, deluje že več kot 160 let. »Proti Zasavju smo v vseh zastojih hiteli brez postanka, samo da ne zamudimo pihalne godbe. Splačalo se je,« je kasneje pripovedovala udeleženka iz Nove Gorice. Z rumeno sončnico na majici in s pripeto rumeno pentljo je tudi sama ozaveščala o pomenu preprečevanja osteoporoze.

»Okrog 600 se nas je zbralo z namenom, da čim širšo javnost seznanimo z osteoporozo, povemo, kako se ji je moč izogniti in kako posledice bolezni premakniti v čim kasnejši čas,« je zbrane nagovorila gostiteljica, predsednica Društva za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi Cveta Garantini, in dodala, da z združenimi močmi društva, posejana po vsej Sloveniji, zmoremo več, osteoporotiki smo bolj slišani, opazni in upoštevani. »V slogi je moč, pravi star slovenski pregovor, in če delamo skupaj, bomo še boljši,« je nadaljevala. Spomnila je, da del odgovornosti za naše zdravje nosijo družba, zdravstvena politika in tudi društva za osteoporozo, a da smo za svoje zdravje v največji meri odgovorni sami. Zato je vse zbrane spodbudila, naj imajo radi svoje kosti in mislijo na prihodnost.

Zagorje med preteklostjo in sodobnostjo

Iz Zagorja prihajajo številni pomembni žene in možje: operni pevec Ladko Korošec, pesnik Mile Klopčič, pesnica Vida Taufer, politik Janez Drnovšek … Zagotovo pa tudi večni župan, kot mu radi rečejo, saj občino vodi že trideset let. Matjaž Švagan je zbranim dal vedeti, da je na svoje kraje zelo ponosen. V Zagorju jim uspeva ohranjati spomin na preteklost in svoje rudarje, hkrati pa živeti v sodobni evropski občini. Članice zagorskega društva so občini in svojemu županu hvaležne za vso moralno in finančno podporo.

Voditeljica programa Renata Žnidar je priznala, da so si še pred nekaj desetletji težko predstavljali, da bi bilo Zagorje turistična občina, a danes je to realnost. »Naši kraji v svojih nedrjih skrivajo toliko lepot, kot jih ne najdete povsod,« je zbrane povabila, naj se še kdaj oglasijo v teh krajih. Mogoče bodo imeli srečo, da jih bo na izlet popeljal sam Vlado Poredoš, pevec skupine Orleki, sicer tudi turistični vodič. Po novem zna biti obisk Zasavja tudi lepa kolesarska izkušnja, kajti po dolini se bo kmalu vila kolesarska steza, poimenovana po še enem zagorskem junaku – Primožu Rogliču.

V slogu Primoža Rogliča, torej v zmagovalnem duhu, je zbrane nagovorila Janja Rednjak, nova predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. »Današnje praznovanje svetovnega dne osteoporoze bom začela z besedami, ki sem jih pred nekaj dnevi prebrala na naši spletni strani: ͵Najhujše niso bolečine, pa čeprav so neznosne, temveč to, da ti ljudje ne verjamejo, ker nimaš kaj pokazati.ʼ To so besede Marjane Šoba, Zagorjanke, ki živi v Trbovljah in je oseba z veliko pozitivne energije,« je izpostavila v uvodu in nadaljevala, zakaj bolezni pravimo tiha epidemija, saj je prav zaradi svoje skritosti premalokrat odkrita in zdravljena. Zavzela se je za pravice bolnikov z osteoporozo, ki segajo vse od pravočasne in natančne ocene tveganja za zlome, zgodnje in pravilne diagnoze, dostopa do učinkovitega zdravljenja in podporne terapije pa do oskrbe in podpornih programov po prvem zlomu. Slednje namreč bolniku omogoča zdravo, aktivno in samostojno življenje še naprej. Seveda je naštela vseh pet pomembnih dejavnikov, ki prispevajo k močnim in zdravim kostem, a poudarila tudi, da so za zdravje prav tako pomembni smeh, lepe misli in pozitiven odnos do življenja.

Ker je Zagorje ob Savi močno prepleteno s kulturo  ̶  tu je, denimo, vzniknil umetniški festival Rdeči revirji  ̶ , so gostiteljice nekaj kulturnega vrelišča poskušale prenesti tudi na slavnostni oder. Učencem Glasbene šole Zagorje, ki jo obiskuje kar 360 učenk in učencev, je pripadla prva točka. Najprej je zaplesala učenka baleta Rebeka Drnovšek, nato pa zaigral narodnozabavni kvintet, ki so ga sestavljali klarinetistka Eva Ocepek, trobentač Marcel Rotar, baritonist Tim Ocepek in pevka Maja Fajfar, na harmoniki pa jih je spremljal sam Igor Podpečan, priznani slovenski narodnozabavni glasbenik, član zadnje zasedbe legendarnega Ansambla bratov Avsenik.

Vadba od glave do pet

Čeprav imajo v Zagorju tudi letališče, so se pevke skupine Iris na nastop pripeljale z avtomobili. Dvanajst vedno nasmejanih deklet, ki jih družijo prijateljske vezi, je posvojilo besede antropologa Jožeta Ramovša, da glasba pomaga človeku preboleti najhujše žalosti. S pesmijo Čudovit je ta svet in z venčkom narodnih so iz dvorane pregnale že morebitno zadnjo turobno misel. Gostja srečanja, mlada zdravnica Anja Drnovšek, ki se kljub študiju v Ljubljani in delu drugod rada vrača v Zagorje in v tamkajšnjem društvu že sedmo leto vodi telovadbo, je nato zbrane dvignila še na noge, kaj na noge, na pete!

»Kosti so temelj našega telesa,« je razložila in poudarila, da jih pokonci drži predvsem gibanje, saj z njim krepimo mišice, ki dajejo oporo kostem, preprečujejo padce, spodbujajo pravilno telesno držo in še kaj. Med vajami, ki so najbolj primerne za »stare« kosti, je izpostavila vaje z obremenitvijo, vaje z lastno telesno težo, vaje za ravnotežje, hojo, zmerno kolesarjenje, plavanje, vodno aerobiko, jogo, pilates … A dovolj je bilo besed, več koristnega človek naredi zase, če se od govorjenja premakne k dejanjem. »Zaokrožimo z glavo, poglejmo visoko v zrak in nato v ramena, ponovimo desetkrat …« je zdravnica Anja Drnovšek zbrane vodila skozi kratko vadbo od glave do pet.

Svetovni dan v Zagorju ne bi bil pravi, če ne bi na njem nastopile Knapuvske punce, pevsko skupino namreč sestavlja osem članic zagorskega društva za preprečevanje osteoporoze. Rade se smejejo, družijo in tudi pomagajo, ko je potrebno. Oblečene v rudarska oblačila in v škrata Perkmandeljca so zapele skladbi Nič se ne vrne in Učas u starih cajtih. Na koncu so kar same na oder povabile še zvezdnika popoldneva, ki je poskrbel, da so bile brbončice to pot na posebni preizkušnji.

Lojze Čop poskrbel za brbončice

Lojze Čop, ki je pripravil toliko jedi, da jih niti našteti ne znamo, je kuharska zvezda, ki pogosto kuhalnico vrti tudi na televizijskih zaslonih. Povedal je, da mu je nekaj članic zagorskega društva že tolikokrat priskočilo na pomoč pri delu na kmetiji in v gostilni, da se je tokrat zanje in za vse zbrane posebej potrudil. »Sprejel sem povabilo, a le pod pogojem, da pripravimo tako, kot še nikdar ni bilo,« je dejal. Iz improvizirane kuhinje so že prihajali prvi obloženi krožniki, zato je bil čas, da se uradni del prireditve sklene. S skupno fotografijo vseh predsednic, obdarovanjem, šopkom za donedavno predsednico Zveze Dušo Hlade Zore in sekretarko Alenko Tavčar je na oder »padla« prva zavesa. A ta je bil že kmalu pripravljen za še nekaj glasnejšega – nanj so se zavihteli Mladi asi, vedno bolj priljubljen ansambel iz Zagorja, in skupaj s Knapuvskimi puncami naredili prostor za prijateljstvo, za ples …

Pohvale in čestitke

In kaj so povedali obiskovalci? Vtise med njimi je zbrala novinarka spletnega portala Zon Stanislava Radunovič. Romana iz Izole je bila navdušena: »Všeč mi je pri vas. Prvič sem tukaj. Pa kako lep je bil že sprejem, vse zelo lepo pripravljeno. Tukaj imam tudi sošolko, a se žal ne bova videli. Z veseljem pridem spet, da bolje spoznam vaš kraj.« Tudi moških udeležencev ni manjkalo. »Rad se udeležujem naših srečanj. V Zagorju sem bil nekoč le službeno, ja, je čisto drugačno, kot se ga spomnim,« se je prešerno smejal Silvo iz Ormoža. Andrejka Čermelj iz Nove Gorice pa je povedala: »Pogled na dvorano v rumenem je enkraten. To je dan veselega, prisrčnega in razgibanega srečanja vseh društev.«

Tudi na družbenih omrežjih so deževale čestitke organizatorjem. »Rada živim v Zagorju in imam rada Zagorjane … Zakaj? Ker so prijazni, sposobni, dobri gostitelji in organizatorji, vrhunski umetniki na različnih področjih, ustvarjalci, imajo neverjetne ideje in jih tudi uresničijo … Vse to in še več so dokazali v soboto na srečanju slovenskih društev osteoporoze in na koncertu Skupine Legard,« je zapisala Zagorjanka Marta Marn.

Tudi v uredništvu Sončnice se pridružujemo čestitkam in pohvalam ter želimo, da bi nas vse skupaj spomini na srečanje greli vse do prihodnjega oktobra.

Nataša Bucik Ozebek
Fotografije: Nataša Bucik Ozebek. Stanislava Radunovič in arhiv DPO Zagorje ob Savi

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, jesen 2023.