»Drug drugemu prinašamo veselje« – nagradni natečaj

V jesenskem času obeležujemo več pomembnih dni, ki so povezane tudi z jesenjo življenja – obdobjem starosti. Pomagajte nam videti lepe trenutke tega obdobja. Sodelujte v nagradnem natečaju.

Že 1. oktobra beležimo svetovni dan starejših, 7. oktobra evropski dan oskrbovalcev, tretjo soboto v oktobru svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, 17. oktobra svetovni dan revščine, ki je tudi tesno povezan z jesenjo življenja, 20. oktobra svetovni dan osteoporoze in 1. novembra dan spomina na mrtve. S 15. oktobrom se je začela tudi preventivna in ozaveščevalna akcija »Rad imam življenje«, ki letos poteka prvič.

Organizatorji – Slovenska karitas, Zveza paraplegikov Slovenije, Slovensko društvo Hospic, Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci in Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe, z različnimi aktivnostmi spodbujajo pozitiven pogled na življenje v starosti, ob bolezni in različnih omejitvah, ozaveščajo širšo javnost o potrebah starejših, bolnih, onemoglih in njihovih svojcev ter spodbujajo laično in strokovno pomoč.

»Drug drugemu prinašamo veselje«

»Z začetkom akcije smo si zadali zadala dva pomembna cilja: premagovati osamljenost starejših in bolnih ter podpreti svojce, ki skrbijo za družinske člane,« je ob začetku akcije napovedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas in predstavil aktivnosti, v katerih lahko sodeluje vsak, ki ima dobro voljo in željo, da drug drugemu prinesemo veselje in polepšamo dan.

Vabljeni smo, da do konca leta 2023 naredimo 5 dobrih del. Lahko pokličemo ali obiščemo starega prijatelja ali sorodnika, s katerim nismo redno v stiku, nekomu lahko pomagamo pri kakšnem opravilu – se ponudimo, da mu pomagamo pri spravilu kurjave, prinesemo kaj iz trgovine, bolnemu sprehodimo psa, komu krajšamo čas ali pomagamo na vrtu. Včasih je dovolj, če se mimoidočemu nasmehnemo, ga pozdravimo ali podamo roko.

Nagradni natečaj

Do 15. decembra 2023 poteka nagradni natečaj na temo “Drug drugemu prinašamo veselje“.

V natečaju sodelujete tako, da opišete in pošljete svojo osebno izkušnjo, dogodek ali odnos, ki ga imate s sočlovekom in vas je to osrečilo, vam polepšalo dan ali dolgotrajno izpolnjuje vaše življenje. Zgodbo lahko podkrepite s fotografijo. 

V natečaju lahko sodelujejo starejši od 18 let, ki napišejo avtorski tekst v slovenskem jeziku, ki je dolg med 1.000 in 2.500 znaki (s presledki) in ima pozitivno sporočilo.

Ob koncu natečaja bo 5-članska izbrala najboljše delo. Prva nagrada je vikend paket za dve osebi v domu Stella Maris v Strunjanu. Podrobnosti in pogoji sodelovanja so podrobneje predstavljeni na spletni strani https://radimamzivljenje.si/nagradni-natecaj.

Video povabilo k sodelovanju:

Manca Košir o natečaju

»Čudovita akcija je med nami – akcija zbiranja pozitivnih zgodb. Poglejte pri vas doma in pri sosedih ter jo delite z nami. Naj zasije svetloba pozitivnih zgodb ljudi, ki imamo radi življenje.«

– Manca Košir, 12. 10. 2023

Pridružite se tej čudoviti zgodbi!

Zapisala: Andreja Verovšek, koordinatorka natečaja