Sekundarna osteoporoza

Osteoporozo v osnovi razdelimo na primarno in sekundarno osteoporozo, ki je redkejša. Sekundarna osteoporoza ima različne vzroke in je  lahko spremljevalka drugih bolezni ali zdravljenja.

Osteoporozo, tako primarno, kot sekundarno, na prvem nivoju zdravijo osebni zdravniki, ki upoštevajo uveljavljena priporočila in smernice. Diagnozo zdravnik postavi na osnovi anamneze, klinične slike, vrednosti FRAX in/ali vrednosti merjenja kostne gostote na osnovi DXA meritve. DXA meritev je samoplačniška. Na napotnico jo je mogoče opraviti le v primeru, če gre za sekundarno obliko osteoporoze.

V določenih primerih, še posebno, ko gre za sekundarno obliko osteoporoze, bolnico-ka usmerijo na pregled k endokrinologu. Endokrinolog pomaga pri opredelitvi sekundarne osteoporoze ali pa poda mnenje glede najbolj primernega zdravljenja.

O tem, kako jo odkrivajo in pomagajo pri obvladovanju bolezni endokrinologi, smo se pogovarjali z dr. Jano Makuc, dr. med., specialistko interne medicine, ki deluje v ambulantnem centru Estetika Milošević.

Kaj je sekundarna osteoporoza?

Že samo ime pove, da gre za osteoporozo v povezavi z nekim drugim stanjem ali drugo boleznijo.  Raziskave so pokazale, da lahko kar pri 30 odstotkih žensk po menopavzi in 50 do 80 odstotkih moških z osteoporozo najdemo dejavnike, ki prispevajo k razvoju osteoporoze.

Sekundarno osteoporozo lahko povzročajo bolezni, kot so podhranjenost, nekatere bolezni prebavil, ki vplivajo na absorpcijo hranil v črevesju, bolezni kostnega mozga (tudi pri razsejanih oblikah raka), imobilizacija, kronična obstruktivna pljučna bolezen, kronični alkoholizem, revmatoidni artritis in transplantacije notranjih organov. Razvije se lahko kot posledica endokrinih bolezni, npr. pomanjkanja delovanja spolnih hormonov (hipogonadizem), povezana je tudi s prekomernim delovanjem ščitnice (hipertiroza), s hiperparatiroidizmom ali s prekomernim delovanjem kortizola (hiperkorticizem).

Sekundarna osteoporoza je lahko tudi posledica uporabe določenih zdravil (npr. dolgotrajno zdravljenje z glukokortikoidi, heparinom ali ciklosporinom), pri moških predvsem zaradi jemanja kortikosteroidov in/ali zdravljenja raka prostate.

osteoporozne kosti

Kakšne oblike osteoporoze zdravniki lahko odkrivate in zdravite?

Primarna osteoporoza je povezana s starostjo oz. menopavzo in je bistveno pogostejša, sekundarna osteoporoza je redkejša. Kot smo že omenili ima lahko različne vzroke. Nekatere vzroke za sekundarno osteoporozo lahko povsem odpravimo oz. pozdravimo, kar je dolgoročno koristno za zdravje kosti. Zato je smiselno, da se te možnosti preverijo.

Če želimo uspešno izboljšati kostno gostoto, moramo poleg sekundarne osteoporoze zdraviti tudi osnovno bolezen ali odpravljati vzrok, ki je osteoporozo povzročil.

Kako uspešni ste pri odpravljanju posledic?

Za zdravljenje in preprečevanje osteoporoze lahko največ naredijo bolniki sami. Pomembno je jemanje zdravil po navodil zdravnika, izogibati se je potrebno nezdravemu (pomanjkanje redne telesne aktivnosti, neustrezna prehrana) in škodljivemu načinu življenja (uživanje alkohola, kajenje). Zelo pomembna je ustrezna prehrana, ki mora vsebovati zadostne količine beljakovin in kalcija ter vitamin D. Pri zdravljenju je izjemno pomembno tudi pomembno sodelovanje bolnika. 

posvet pri endokrinologu zaradi osteoporoze

Katera druga obolenja, poleg osteoporoze še odkrivate endokrinologi?

Najpogostejša bolezen je zagotovo sladkorna bolezen, sledijo ji obolenja ščitnice, ki jih zdravi endokrinolog-tireolog, sledijo bolezni kostne premene-osteoporoza in bolezni drugih žlez z notranjim izločanjem, ki so redke, njihovo zdravljenje pa je prav tako v domeni endokrinologa.

Zapisala: Andreja Verovšek
Strokovna gostja: dr. Jana Makuc, dr. med., specialistka interne medicine, Center Estetika Milošević