Predstavitev nordijske hoje

Hoja je najbolj običajen fiziološki način gibanja telesa. Ne glede na starost in telesno pripravljenost bomo z redno hojo ohranjali in krepili svoje zdravje in kondicijo. Če se odločimo, da bomo hodili s pomočjo palic, pa je to že začetek nordijske hoje (orig. Nordic walking ali s kratico NW).

Nordijska hoja je torej hoja z aktivno uporabo palic, ki posnema naravni vzorec, gibanje je ritmično, sproščeno, maksimalno uporabljamo skoraj vse mišice. Je ena najbolj učinkovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti, izvedljiva preko celega leta in primerna za ljudi vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. Kljub večjim obremenitvam telesa hoje ne občutimo kot večji napor. Najpomembnejša sta ritem gibanja rok in nog ter zasuk hrbtenice v osi. Gre za obliko rekreacije, ki jo lahko izvajamo na vseh terenih: ravninskih, gričevnatih, po sredogorju; idealne pa so makadamske in gozdne poti, tudi asfaltne, če ne gre drugače, utrjene travnate površine in peščene obale.

Za nordijsko hojo so pomembne anatomsko konstruirane palice, ki so namenjene odrivanju in dodatni zaposlitvi mišic zgornjega dela telesa, s tem razbremenimo sklepe spodnjega dela telesa in hrbtenice. Palice omogočajo tudi oporo pri vajah ogrevanja, raztezanja in sproščanja, starejšim osebam pa njihova uporaba omogoča večjo stabilnost in vzdrževanje ravnovesja pri hoji, s čimer se močno zmanjša možnost padcev. Posebej oblikovani ročaji in paščki omogočajo nemoten pretok krvi, pri pravilnem razpiranju in zapiranju dlani se mišice rok in ramen izmenično napenjajo in sproščajo.

Naj še enkrat poudarim, da je nordijska hoja oblika športne rekreacije, ki ima številne prednosti, nekatere navajam:

 • aktivno vključuje 90% mišic,
 • spodbuja delovanje srca in ožilja,
 • povečuje srčni utrip (pri normalni hoji je srčna frekvenca okrog 130 udarcev na minuto, pri NW pa se dvigne za 5 – 17 udarcev na minuto oz. za 13% ),
 • uravnava krvni tlak in holesterol v krvi,
 • povečuje prehajanje kisika,
 • spodbuja presnovo maščob,
 • znatno dvigne porabo kalorij, v primerjavi s klasično hojo kar za 20 do 40% (normalna hoja 250 – 300 kcal, NW 400 – 450 kcal ),
 • za 30% razbremeni skočna sklepa in lumbalni del hrbtenice,
 • sprošča mišice vratu in ramenskega obroča,
 • poveča gibljivost hrbtenice in zgornjega dela trupa,
 • krepi mišice podlahti, prsne in hrbtne mišice,
 • pozitivno vpliva na stres in motivacijo ter na pravilno držo in postavo.

In kako se lotevamo nordijske hoje v kočevsko-ribniškem društvu?

Hodimo vsak ponedeljek in torek od začetka maja do konca avgusta. Včasih nas je malo, tudi samo dve udeleženki, včasih pa celo dvanajst. Vesela sem, da se ljubiteljice hoje zberejo tudi tedaj, ko sem kot vodja odsotna. Takrat ni ogrevanja niti sproščanja, namen storiti nekaj dobrega zase in za svoje telo pa je vsekakor dosežen.

Zberemo se na parkirišču PD Kočevje v Podgorski ulici in odidemo, seveda s palicami v rokah, do našega telovadnega prostora. Tam naredimo nekaj vaj ogrevanja za vse skupine mišic, ki jih potrebujemo pri hoji. Letos smo na predlog nekaterih udeleženk hodile izmenično proti Brunarici, kjer je teren nekoliko bolj raven, in po cesti proti Mestnemu vrhu. Udeleženke, ki so hojo že osvojile, so hodile prve, jaz pa sem začetnike učila recipročnega odrivanja s palicami, opazovala skupino pred seboj, opozarjala na napake in jih odpravljala. Včasih se ženske, posebno med klepetom, kar spozabimo, zato je potrebno večkrat spomniti na uporabo palic, saj lahko nordijsko hojo hitro spremenimo v vse kaj drugega. Osnovni namen druženja pa je dosežen.

Naša hoja hitro mine, tudi kilometre nevede premagujemo, v enem mahu prehodimo od najmanj sedem do največ enajst kilometrov. Ženske so presenečene, ko na koncu pri ohlajevanju na našem telovadnem prostoru povem dolžino prehojene poti. Če bi v začetku vadbe dejala, koliko kilometrov je pred nami, bi najbrž vse samo čakale, kdaj bo konec. Tako pa se nobena ne obremenjuje s potjo, kilometri v prijetni družbi in ob klepetu kar letijo, ob zaključku, včasih tudi v gostišču ob pijači, je čutiti zadovoljstvo.

Če sem s tem zapisom v vas sprožila iskrico zanimanja, se nam pridružite drugo leto spomladi. Veseli vas bomo! Do takrat pa: vsak korak šteje!

Štefka Ule,
Društvo za osteoporozo kočevsko-ribniške regije 

Nhoja
Nordijska hoja nam ponuja čudovite slike v vseh letnih časih, samo lotiti se je moramo. Foto Štefka Ule