Lepo je biti skupaj

„Lepo je biti skupaj,“ je zadnji slogan Telekoma Slovenije. Še lepše pa je skupaj preživeti teden dni v začetku sončnega aprila v San Simonu v Izoli. Trideset članov in članic Društva za preprečevanje osteoporoze iz Hrastnika nas je v začetku aprila krenilo z avtobusom proti slovenski obali. Pridružili so se nam tudi člani iz Trbovelj, Zagorja, Prebolda in Novega mesta.

Po toplem pomladnem tednu je bilo za prihodnje dni napovedano deževje, in res je bila prva noč deževna, a zbudili smo se v sončno jutro. Resda malo sveže, a kot naročeno za organizirano telovadbo na ploščadi kopališča v zalivu. Z veseljem smo se namreč odzvale vabilu članic društva Šola zdravja iz Izole, ki vsak dan ob isti uri ne glede na vreme in letni čas organizirano izvajajo jutranjo telovadbo. Na ploščadi se zbere med 30 in 50 telovadk in telovadcev. Sklop vaj 1000 gibov, katerih oče je dr. Nikolaj Grishin, je primeren za vsakogar in v 30 minutah razgibaš vse sklepe od glave do nožnih prstov. Kakšna škoda, da nimamo te telovadbe v Hrastniku in ostalih zasavskih občinah. Imamo pa telovadnice za razgibavanje naših kosti, bolje nekaj kot nič.

Vsi, ki smo se opogumili zlesti iz udobne postelje, smo bili nad telovadbo navdušeni. Spet drugim je bila zelo všeč vsakodnevna hidrogimnastika v pokritem bazenu z morsko vodo, včasih tudi ob spremljavi poskočnic na harmoniki. Tretji dan pa smo se družno podali na pohod do znamenitega strunjanskega križa v zaščitenem rezervatu, od koder je čudovit pogled na sinjino našega morja. Triurna hoja s palicami tja in nazaj nam je dobro pognala kri po žilah. V naslednjih dneh smo si poleg že opisanega privoščili še dnevne in večerne sprehode ob obali, igranje mini golfa, savnanje v Wellnes centru hotela Mirta in večerno kopanje v bazenu. Zaneslo nas je tudi na kulturne prireditve v sosednji hotel Delfin, na ogled mesta Izola, po nakupih, na klepete ob kavici v kavarni hotelskega naselja ali v sobah depandans in še kam …

O hrani, postrežbi, prijaznosti in vljudnosti osebja imamo samo pohvale. Na koncu pa še hvala naši predsednici društva Silvi Centrih, ki je imela s celotno organizacijo veliko dela in je zaslužna, da smo se na aprilsko soboto kot prerojeni in dobro razpoloženi vračali proti domu.

Irena Kavšek,
Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik