Losos je bogat z vitaminom D

V zadnjih mesecih smo veliko besed namenili vitaminu D. Znano je, da je vitamina D3, ki kostem najbolj prija, v hrani malo, a zaradi tega ne gre obupati nad zdravimi krožniki. Največ ga najdemo v ribah, posebej bogat z njim je losos.

Vsebuje tudi veliko omega-3 maščobnih kislin.

Kako ga pripravimo?

Možnosti je veliko: lahko ga zgolj popečemo na olivnem olju, lahko naredimo lososovo rižoto, ga postrežemo v omaki za testenine, pridamo kislemu zelju ali solati, ga zavijemo v testo in spečemo kot rulado … Kaj še čakamo, hitro v ribarnico!

Medeni losos

Sestavine (za 4 osebe):
● 600 g lososa
● limonin sok
● sol
● 2 žlici medu
● 2 stroka česna
● olivno olje

Priprava:
Gre za osnovni in najpreprostejši recept. Iz omenjene količine pripravimo približno štiri fileje, ki ne smejo biti pretanki.
Najprej jih solimo in pokapljamo s sveže stisnjenim limoninim sokom, nato pa premažemo z medom in narezanim česnom. Tako pripravljene zrezke pokapljamo z olivnim oljem in jih položimo v pekač. Pečemo v pečici, ki smo jo prej segreli na 200 stopinj Celzija. Po 20 minutah bodo zrezki gotovi. Poleg lahko postrežemo prilogo po izbiri – spomladi šparglje, poleti bučke ali mlad fižol, jeseni krompir ali testenine, pozimi lahko tudi kislo zelje.

Lososov zavitek s špinačo

Lososov zavitek s spinaco

Sestavine (za 4 osebe):
● 500 g fileja lososa brez kože in kosti
● zavitek listnatega testa
● 300 g špinače
● 2 žlici masla
● 5 žlic sladke smetane
● 2 stroka česna
● 1 rumenjak
● sol, poper
● lanena semena

Priprava:
Sesekljano špinačo blanširamo in jo popečemo na raztopljenem maslu skupaj z drobno sesekljanim česnom. Dodamo ji sladko smetano in odstranimo z ognja. Medtem v ponvi na obeh straneh na hitro popečemo fileje lososa. Listnato testo razvaljamo ali razgrnemo, pri tem pazimo, da ni pretanko. Nanj položimo popečene lososove fileje, jih posolimo in popopramo ter nanje nadevamo še pripravljeno špinačo.

Testo obrežemo toliko, da lahko vsebino zavijemo v paketke, jih povrhu premažemo z rumenjakom, posujemo z lanenimi semeni in pečemo približno pol ure na 200 stopinjah Celzija.

Foto Valeria Aksakova/Freepik
Objavljeno v reviji Sončnica, oktober 2021