Društva spoznavala Bruselj

Na povabilo evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš je konec marca v Belgijo v evropsko prestolnico odpotovalo 21 predstavnic slovenskih društev bolnikov z osteoporozo in Zveze društev. Dolgo avtobusno vožnjo so odtehtali lepo vreme v Bruslju, ki so ga tamkajšnji prebivalci deležni le redko, ter številna zanimiva nova spoznanja o delovanju Evropske unije in življenju v milijonskem kozmopolitskem mestu.

Evropska poslanka in veleposlanik Rado Genorio sta zbrano druščino z vseh koncev Slovenije že prvi dan sprejela v samem centru mesta, na sedežu stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji. Naslednji dan pa nam je Mojca Kleva Kekuš v Evropskem parlamentu skupaj s svojo asistentko Manjo Zorko predstavila delovanje te velike družine držav, ki jo danes sestavlja 28 članic. Njeno osrčje tvorijo tri inštitucije: evropski parlament, evropska komisija in svet Evropske unije. Da je to res velika družina, priča podatek, da evropska komisija kot strokovno telo zaposluje okrog 30.000 uslužbencev, evropski parlament kot tisti, ki potrjuje zakone, pa 7000 uslužbencev. Med njimi je trenutno 766 evropskih poslancev, tudi osem slovenskih. V izjemno zanimivem pogovoru s poslanko in njeno asistentko smo našli priložnost tudi za izmenjavo mnenj o tej evropski instituciji. Same ženske predstavnice smo si delile mnenje, da bi morali biti mandati evropskega poslanca omejeni, med njimi pa bi moralo sedeti več mladih in žensk. Povprečen evropski poslanec je namreč moški, starejši od 60 let.

skupinska-bruselj
Foto: skupinska Bruselj, Mojca Kleva, Evropski parlament

Vas zanima tudi, kam gre evropski denar? Kljub nepredstavljivim številkam o zaposlenih v Bruslju zagotavljajo, da za administracijo porabijo zgolj dobrih 5 odstotkov evropskega proračuna, krepka tretjina ga gre za izenačevanje razlik med posameznimi regijami, slaba tretjina za kmetijstvo, desetina pa za razvoj podeželja in okolje.

Z obiskom Parlamentariuma s sodobno razstavo o zgodovini in delovanju Evropske unije smo si udeleženke še utrdile znanje o tej instituciji, nato pa je sončno popoldne povabilo na ulice. Med trgovinice z belgijsko čokolado, male pivovarnice, na osrednji bruseljski trg in do znamenitega dečka, ki lula … Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije se še enkrat zahvaljuje evropski poslanki Mojci Kleva Kekuš in njeni ekipi za povabilo in lep sprejem.