Z bučnim nadevom polnjen piščanec

1-IMG_8810

      Potrebujemo:

  • 1,5 kilograma piščanca
  • rdečo papriko v prahu
  • malo popra
  • 1 žlico oljčnega ali belega olja
  • malo žličko medu
  • 2 dl belega vina

          Nadev:

1 srednje velika čebula

  • 2 malo večja korenčka
  • 1 majhen por
  • 30 dag bučnega mesa
  • 5 rezin belega kruha
  • 2 jajci
  • 2 žlici oljčnega ali belega olja
  • 3 dag bučnih semen

          Priprava:
Čebulo drobno sesekljamo. Korenje narežemo na zelo tanke koščke, por na
tanke obročke. Bučno meso grobo naribamo, bučne pečke nasekljamo (da si
olajšamo delo, lahko kupimo že mlete pečke). Kruh narežemo na koščke. Na
olju prepražimo čebulo, dodamo korenček in por ter dušimo 5 minut, nato
dodamo še nasekljane ali mlete bučne pečke. Piščanca operemo in osušimo
s krpo. Od zunaj in znotraj ga solimo, rahlo popopramo in posujemo z rdečo
papriko. Jajca razžvrkljamo, primešamo kruhove kocke in zelenjavno mešanico.
Če je masa preveč mokra, ji dodamo še malo kruha ali krušnih drobtin.
Piščanca napolnimo z nadevom in odprtino zapremo z nabodali za ražnjiče ali
zašijemo. Piščanca premažemo z oljem in ga položimo v pomaščen pekač (ki
naj bo velik kot je piščanec), v katerega smo vlili 1 dl belega vina. Pečico segrejemo
na 200 stopinj Celzija, pečemo 50 minut. Piščanca polivamo s sokom, ki
se izceja med peko. Če ni dovolj soka, dolijemo preostanek vina ali zalijemo z
malo vode. Paziti moramo, da tekočina ne izhlapi popolnoma, da se ne začne
žgati. Med peko piščanca obračamo, da je lepo zapečen z vseh strani. Po potrebi
zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija. Čisto pred koncem pa
premažemo piščanca s kavno žličko medu, ki smo mu dodali belo olje, da le
ta dobi lepo rjavo barvo. Ko je pečen, ga nekaj minut pustimo na toplem, da se
lepše reže, nato pa še primerno toplega ponudimo kot glavno jed s prilogami.

Recept so prispevale članice Društva za osteoporozo Ljutomer