Bučna pogača ( po prleško: tikvina pogača)

1-IMG_8812

     Potrebujemo:    3 liste vlečenega testa (45 x 35 cm)
     Za nadev:

  • 1 kg očiščene in olupljene vrtne buče
  • 3 jajca
  • 25 dag skute
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 4 žlice mletega maka
  • sol
  • cimet
  • 5 dag masla
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:

Očiščeno in olupljeno bučo drobno naribamo, dodamo žličko soli, premešamo ter pustimo najmanj pol ure na cedilu, lahko tudi čez noč. Potem buče dobro ožmemo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Nato vse sestavine (buče, skuto, jajca, cimet, mak in sneg) premešamo. V pekač na peki papir položimo list vlečenega testa in nanj nadevamo polovico nadeva. Prekrijemo z drugim listom testa in preostalim nadevom. Nanj položimo tretji list testa, ga premažemo z vročim maslom, nato pa še s smetano in žličko sladkorja. Pečemo pri 180–200 stopinjah Celzija približno eno uro.
Recept so pripravile članice Društva za osteoporozo Ljutomer.