Poslovila se je Vera Grünfeld

Vera Grünfeld je bila bila bolnica z osteoporozo. Gospa širokega pogleda, ki je razumela, da tudi bolezni lažje premagujemo skupaj in združeni. Bila je ustanoviteljica in prva predsednica ljubljanskega društva ter pobudnica ustanovitve Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Prvi dve leti jo je tudi vodila.

»Pomerjala sem plašč, ki sem ga nosila pred dvema letoma, in bil je daljši za šest centimetrov,« je pogosto začela pripoved o tem, kako se je sama srečala z znaki osteoporoze. Leta 1993 je prvič slišala za to bolezen. Štiri leta kasneje je v Ljubljani že vodila prvo društvo bolnikov. Nato je leta 2000, natanko pred dvajsetimi leti, skupaj s sedmimi lokalnimi društvi ustanovila nacionalno zvezo. V zvezo je danes vključenih 18 društev z več kot 5000 člani in je opazen član Mednarodne fundacije za osteoporozo.

Tudi kasneje, ko je vodenje društva in Zveze prepustila drugim, je vseskozi ostajala aktivna in sledila novostim na področju osteoporoze. Predvsem pa je bila neizmerno hvaležna vsem, ki so širili pomen ozaveščenosti o tej tihi bolezni kosti.

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in lokalna društva se ji zahvaljujemo za ves njen trud in entuziazem, zaradi katerih še danes stopamo po uhojeni poti. Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Nataša Bucik Ozebek