Zdravi in okusni recepti po izboru bolnic z osteoporozo

Za popestritev jedilnika ali za takrat, ko zmanjka idej, so članice, bolnice z osteoporozo, zbrale nekaj svojih najljubših receptov. Delimo jih z vami in vam želimo dober tek.

Osteoporoza je bolezen, za katero je značilno progresivno tanjšanje kosti. Danes zanjo oboleva mnogo ljudi, večina od njih so ženske. Nevarnost obolenja je mogoče zmanjšati tudi s primerno prehrano in redno telesno dejavnostjo. Za preprečevanje osteoporoze so pomembna predvsem naslednja živila:

  • mleko in mlečni izdelki, saj vsebujejo veliko kalcija, ki daje kostem trdnost;
  • oreščki, sadje, med, stročnice, saj so bogat vir bora. Ta preprečuje izgubo kalcija
  • in demineralizacijo kosti;
  • ananasov sok in drugi bogati viri mangana (ovsena kaša, oreščki,  žita, fižol …).

Mangan ugodno vpliva na kostni metabolizem.

Ideje jedilnikov za bolnike z osteoporozo

Zajtrk:
2 dl posnetega mleka
120 g polbele žemljice
100 g lahkega trdega sira 

Malica:
250 g navadnega lahkega jogurta
3 žlice mešanice ovsenih kosmičev in lanenega semena
5 suhih jabolčnih krhljev

Kosilo:
kremna koromačeva juha
puranja ruladica z pršutom in blitvo
polnovredni riž z zelenjavo z vrta
solata iz kitajskega zelja

Malica:
3 mandarine 

Večerja:
pisana zelenjavna zloženka s tribarvnimi papričnimi žličniki
ananasov kompot

Zbrali smo nekaj dobrih, okusnih in zdravih receptov. Pridružite se nam pri njihovi pripravi.

Solata s kosmiči 

Sestavine za 4 osebe: 

  • 1/1 glave belega ali kitajskega zelja 
  • 2 stebli zelene 
  • 2 zeleni papričici 
  • 3 mlade čebulice 
  • vodna kreša 
  • žitni (ali koruzni) kosmiči 
  • pomarančna lupina 
  • 150 g sejtana (pšeničnega mesa) 
  • bel kis (ali sojina omaka) 
  • olivno olje 

Priprava:

Zelje očistimo in ga narežemo na rezance. Stresemo ga v skledo, dodamo narezani  papričici in sejtan. V mešalniku pri nizki hitrosti zmeljemo narezano stebelno zeleno,  mlade čebulice in zravnamo žličko naribane pomarančne lupine ter zmes polijemo po  solati.  Premešamo, okrasimo z nekaj lističi vodne kreše in postavimo v hladilnik.  Ohlajeno solato zabelimo z olivnim oljem in kisom (ali sojino omako). Preden jo  ponudimo, jo potresemo s pestjo žitnih ali koruznih kosmičev. 

Juha s porom in krompirjem 

Sestavine za 4 osebe: 

  • 1 velika čebula 
  • šopek peteršilja 
  • 1 strok česna 
  • 1 korenček 
  • 1 steblo zelene 
  • 4 žlice izbranega oljčnega olja in malo za na mizo 
  • 6 narezanih stebel pora 
  • 6 velikih olupljenih krompirjev, narezanih na kocke 
  • 4 skodelice (1 l) hladne vode 
  • 6 listov sveže bazilike 
  • sol in sveže mleti črni poper po okusu 
  • kocke popečenega / ocvrtega kruha 

Priprava:

Nasekljajte čebulo, peteršilj, česen, korenje in zeleno. To 4-5 minut pražite na olju v  veliki kozici. Dodajte por in kuhajte 10 minut. Dodajte krompir in vodo. Začinite s soljo in  poprom in dodajte baziliko. Kuhajte, da se krompir zmehča, približno 40 minut.  Odstavite. Za gladko kremno juho jo zmeljite v mešalniku. Pozimi postrezite tako, da  vrelo prelijete na kruhove kockice. Poleti jo ohladite in ponudite s kockicami na vrhu.  Preden ponudite, pokapajte z oljčnim oljem. 

Panakota z marelično omako

Sestavine za 6-12 oseb (28 modelčkov):

Krema

  • 2 skodelici (500 ml) goste smetane  
  • 7 skodelic (1,75 l) mleka 
  • lupinica 1 limone 
  • 1 žlica ekstrakta vanilije 
  • 4 zavitki (4 žlice) želatine brez okusa (ali 16 lističev želatine) 
  • 200 g sladkorja 
  • metini lističi za okras 

Omaka

  • 1 skodelica (200g) suhih marelic 
  • 3 skodelice (750 ml) vode 
  • 2 žlici sladkorja v prahu 

Priprava:

Smetano, 6 skodelic mleka (1,5 l) in limonino lupino skoraj zavrite na srednje močnem  ognju, nato odstavite. Pokrijte in pustite stati približno 1 uro. Želatino stresite v preostalo mleko in pustite, da se stopi. Mleko in smetano ponovno skoraj zavrite, odstavite in med  stepanjem vmešajte raztopljeno želatino, sladkor in vanilijo, da bo zmes gladka. Prelijte v skledo, nato nalijte v 12 modelčkov. V hladilniku naj stoji najmanj 2 uri. 
Omaka: marelice in vodo v kozici zavrite. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno pol ure, da se voda pokuha do ene tretjine. V mešalniku zmeljite do gladkega. Vmešajte sladkor. Panakoto dobite iz modelčkov tako, da jih na hitro pomočite v vročo vodo in obrnete na krožnike, na katere ste že razporedili po 2 žlici marelične omake. Okrasite z  listi mete. 

Raito

Sestavine: 

  • 2 zrela paradižnika 
  • 1 čebula 
  • 1 strok česna 
  • 12 zelenih oliv 
  • 20 g kaper v kisu 
  • lovor 
  • rdeče vino 
  • olivno olje

Priprava:

Paradižnika operemo, ju prerežemo, jima odstranimo semenje in ju narežemo na kocke. Čebulo olupimo, jo nalistamo in v ponvi na šibkem ognju steklasto popražimo na 2 žlicah  olja. Prilijemo 1 kozarec vina in kuhamo, da povre. Čez 5 minut dodamo 1 kozarec vrele  vode. Olupljen in zmečkan česen, paradižnike in 1 lovorov list. Posolimo in popopramo. Na šibkem ognju dušimo, dokler tekočina ne povre na polovico. S paličnim mešalnikom pretlačimo čvrste sestavine v kašo, dodamo razkoščičene in narezane olive ter odcejene kapre in približno 2 minuti dušimo, da se okusi premešajo. Okusna omaka, ki je doma v Provansi, Languedocu in sosednjih deželah, se najbolje poda h kuhanim ali pečenim  ribam, ponudimo pa jo lahko tudi k solati, jajcem in karpačem, pripravljenim z mesom ali morskimi sadeži. 

Marinirane sardele


Sestavine:

  • 1 kg zelo svežih sardel (ne prevelikih) 
  • 3 zreli paradižniki  
  • 4 stroki česna 
  • 70 g odcejenih kaper v kisu 
  • lOO g črnih oliv 
  • peteršilj (tudi za garniranje} 
  • 50 g drobtin 
  • rdeč vinski kis 
  • olje za cvrenje 
  • olivno olje 

Sardele očistimo in jih iztrebimo. Nato jih operemo, jih osušimo, povaljamo v drobtinah in po odmerkih ocvremo v vročem olju. Ko zarumenijo, jih odcedimo, položimo na vpojni kuhinjski papir in rahlo posolimo.  V ponvi na 4 žlicah olja posteklenimo 2 sesekljana stroka česna in peteršilj ter dodamo  oprane in z vilicami zmečkane paradižnike, ki smo jim odstranili semenje. Čez 10 minut  prilijemo 2 kozarca kisa. Na šibkem ognju 5 minut dušimo, nato dodamo 50 g nasekljanih  kaper in 80 g izkoščičenih ter nasekljanih oliv in premešamo.  Na dno primerne sklede naložimo plast ocvrtih sardel in jih polijemo z vročo paradižnikovo marinado. Sledijo nove plasti sardel in marinade, po vrhu pa porazdelimo 2 nasekljana stroka česna ter preostale cele kapre in olive. Pustimo vsaj dva dni stati, nato ponudimo kot predjed. Marinirane sardele lahko tudi nadevamo v primerne kozarce, jih polijemo z oljem in kisom ter nepredušno zapremo. Tako pripravljene ribe se obdržijo dokaj dolgo. 

Puranja rulada s pršutom in blitvo

Sestavine za 4 osebe:

  • 0,48 kg puranjega  fileja
  • 6 dag pršuta
  • 1 dag polnovredne moke
  • 4 stroki česna
  • 0,1 dl jogurta
  • blitvini listi, olje, sol, poper, timijan

Priprava:

Iz puranjega fileja oblikujemo lepe zrezke, jih narahlo potolčemo in začinimo s soljo in poprom. Zrezek obložimo z blitvinimi listi in pršutom ter zvijemo v ruladico  – ovijemo jih tako, da je pršut z zunanje strani. Ruladico spnemo z zobotrebcem ali žajbljevo vejico in jo  z vseh strani dobro opečemo in spečemo. Pečeno ruladico prestavimo na toplo, v soku od pečenja  pa  hitro spražimo  česnove rezine, dolijemo kokošjo juho, dodamo belo vino in peteršilj. Moko razžvrkljamo z malo vode in jogurtom ter vmešamo v omako. Omako dobro prevremo, da se zgosti. Piščančje fileje serviramo z omako, kot prilogo postrežemo zelenjavni riž. 

Pisana zelenjavna zloženka

Sestavine:

  • 50 dag brokolija   
  • 70 dag cvetače
  • 5 jajc
  • 5 žlic zdroba
  • 2 žlici naribanih mandljev
  • 2 dl jogurta
  • malo soli, poper in česnov strok

Priprava:

Brokoli in cvetačo očistimo, operemo in skuhamo v slanem kropu. Nato  zelenjavi ločeno spasiramo,  da dobimo dve vrsti pireja. V brokolijev pire  vmešamo dve jajci, dve  žlici zdroba, naribane mandlje in deciliter jogurta. V cvetačni pire pa dodamo tri jajca, tri  žlice zdroba in  preostali  jogurt. Obe masi začinimo s soljo, poprom in s sesekljanim česnom. Z masama po plasteh napolnimo modelčke in jih kuhamo v vodni kopeli 90 minut. 

Paprični žličniki

Sestavine:

  • ½ pečene paprike
  • 1 žlica puste skute
  • česen, sol, gorčica

Priprava:

Papriki odstranimo pečke, jo olupimo in drobno nasekljamo. Skupaj z oljem jo vmešamo v skuto, dodamo česen, sol in gorčico. Maso pustimo v hladilniku eno uro. Na rezino šunke položimo žlico nadeva ter zvijemo. 

Imate svoj najljubši recept. Delite ga z nami. Pošljite nam ga na [email protected].

Foto: ivabalk iz Pixabay