Živeti z osteoporozo

Življenje z osteoporozo je lahko naporno, nevarno, tudi osamljeno. Vendar ne nujno, če redno jemljete zdravila, se ustrezno prehranjujete in skrbite za telesno aktivnost. S prispevkom vas želimo vzpodbuditi, da vzamete vajeti v svoje roke in pomagate narediti zavezništvo s svojo boleznijo.

Osnovni pogoji za normalno tvorbo kostne mase so poleg ustrezne prehrane še nujna normalna telesna aktivnost, psihično ravnotežje in ustrezne življenjske okoliščine.

Pomembno vlogo gibanja in delovanja sile teže na mineralizacijo skeleta so ugotavljali pri proučevanju učinkov dolgotrajne imobilizacije in bivanja v breztežnem stanju pri astronavtih.

Telesna aktivnost lahko spodbudi ostarele osteocite k živahnejši aktivnosti.

Številne študije so pokazale, da je mogoče dokazati ponovni porast kostne mase šele po najmanj enem letu vztrajnega dela. Še tako idealna prehrana in moderna, draga zdravila ne bodo uspešna, če ne boste bistveno bolj telesno aktivni, kot ste bili vajeni doslej. S tem seveda niso mišljeni sprehodi od fotelja do televizorja, hladilnika in nazaj v fotelj, pa morda še do bifeja čez cesto.

Izberite in prebirajte o dveh vidikih zdravja bolnikov z osteoporozo: