Svetovni dan osteoporoze

Svetovni dan osteoporoze postaja vse odmevnejši, na pomen zdravih kosti ob 20. oktobru združenja bolnikov opozarjajo že na petih kontinentih sveta. Dogodke ob svetovnem dnevu je vsako leto več kot 200 združenj bolnikov in zdravniških stanovskih organizacij pripravi v 90 različnih državah. Promociji in ozaveščanju o osteoporozi se pridružujejo tudi številne znane osebnosti; v Veliki Britaniji je, denimo, poslanstvo Mednarodne fundacije za osteoporozo podprla vojvodinja cornwallska Camila Parker Bowles, v Italiji je rdeči karton osteoporozi pokazal nogometaš Paolo Rossi (leta 1982 je osvojil svetovni pokal), v žepni državici Vatikan pa se je kampanji lani pridružil sam monsinjor Zygmunt Zimowski.

In zakaj pravzaprav obeležujemo svetovni dan osteoporoze? Z njim se začenja enoletna kampanja, posvečena ozaveščanju o pomenu preventivnega delovanja, odkrivanja in zdravljenja osteoporoze. Z njo želijo društva bolnikov in zdravstvenih strokovnjakov spodbuditi razpravo in razmišljanje o problemu, zaradi katerega se vsake tri sekunde na svetu zlomi ena kost in zaradi katerega samo v Evropi za zdravljenje namenimo 32 bilijonov evrov. Svetovni dan je zato tudi priložnost, da o pomenu zdravih kosti slišijo tudi tisti, ki odločajo o financiranju zdravstva in o zdravstveni politiki.

Prvi svetovni dan je leta 1996 v Veliki Britaniji pripravilo tamkajšnje Nacionalno združenje za osteoporozo ob podpori Evropske komisije. Od leta 1997 pa aktivnosti ob 20. oktobru koordinira Mednarodna fundacija za osteoporozo. Ko je v naslednjih dveh letih dogodke podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je ta dan še pridobil na pomenu. Odtlej so bili svetovni dnevi posvečeni najrazličnejšim temam, med drugim pomenu gibanja, prehrani, zgodnjemu odkrivanju bolezni, pravilni gradnji kostnine, dejavnikom tveganja, preprečevanju zlomov, osteoporozi pri moških …

Letošnji svetovni dan bo posvečen trdnim ženskam. V Sloveniji ga bomo obeležili 19. oktobra v Velenju na osrednji prireditvi, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in posamezna društva bolnikov pa bomo ob tem pripravili tudi vrsto drugih dejavnosti, katerih skupni cilj je spodbujanje ljudi vseh starostnih skupin, da naredijo ključne korake za zdrave kosti in mišice.