DBO Posavje: Tokrat pa o inkontinenci

Dr. Božidar Voljč
dr. Božidar Voljč

Ob dnevu invalidov in bolnikov občine Brežice smo 22. oktobra 2019 povabili medse specialista družinske medicine dr. Božidarja Voljča. V dvorani se nas je zbralo lepo število članov našega in drugih društev. Zakaj smo se odločili ravno za predstavitev inkontinence? Ker gre za kronično bolezen, ki greni telesno in psihično počutje  nemajhnemu številu žensk in moških, zlasti v starejših letih.

Predavatelj nas je popeljal med podatke o razširjenosti inkontinence in njenih oblik, nam dal navodila za krepitev medeničnega dna in opozoril, kako vplivajo na njen potek hrana, pijača in razvade. Svetoval je, kako  voditi dnevnik uriniranja in katere pripomočke za lajšanje neugodja, ki hkrati omogočajo neovirano gibanje, lahko dobimo v lekarnah. Odstrl je tančice s te tabu teme in končal z besedami:

“Motnje inkontinence niso sramota, ampak razmeroma običajna nadloga v vseh obdobjih življenja. Spremljajo številna zdravstvena stanja in bolezni. Tudi z njimi lahko aktivno in zdravo živimo, o njih se je potrebno pogovarjati in si pomagati.”

Ni običajno, ampak tokrat je potrebno zapisati še, da nas je predavatelj povsem prevzel s svojo modrostjo, izkušnjami, človeško toplino in preprostostjo. Članstvo našega društva in širša javnost iz sevniške občine mu bosta lahko prisluhnili na predavanju na isto temo v četrtek, 14. novembra 2019, ob17.00 predavalnici ZD Sevnica.

 
Dvorana Mladinskega centra v Brežicah je bila polna.