Radi dobro jemo in nekateri tudi radi dobro kuhajo. Če ste v prvi ali drugi skupini, poskusite napraviti kakšno od starih prekmurskih in prleških jedi. Dober tek.
Gobova juha z ajdovo kašo
Sestavine:
- 20 dag svežih gob
- 4 žlice ajdove kaše
- sol
- poper
- timijan
- 1 žlico moke
- 1 dl kisle smetane
- šopek drobnjaka
Priprava:
Ajdovo kašo preberemo, operemo in damo kuhat. Gobe očistimo, narežemo, operemo in dodamo kaši. Primešamo še sol in timijan. Ko so vse sestavine kuhane, prilijemo juhi podmet iz vode, moke in kisle smetane in jed ponovno prevremo.
Juho še popopramo in potresemo s sesekljanim drobnjakom.
Bograč
Sestavine:
- 25 dag govedine
- 25 dag svinjine
- 25 dag divjačine
- 4 čebule
- 2 stroka česna
- 1 žlico masti
- 1 svežo papriko
- 1 žličko paradižnikove mezge
- lovorov list
- feferon, poper, timijan
- 50 dag krompirja
- sol
- 1 dl rdečega vina
Priprava:
Čebulo narežemo, prepražimo, dodamo na koščke narezano govedino, zalijemo in dušimo. Čez 20 minut primešamo narezano divjačino. Nekaj časa dušimo, nato dodamo svinjino, narezan feferon, svežo papriko, začimbe in rdečo papriko. Jed naj vre približno 20 minut.
Medtem olupimo krompir, ga narežemo na krhlje, operemo in naložimo na meso. Zalijemo in počasi kuhamo oziroma dušimo. Ko so sestavine kuhane, prilijemo vino in še enkrat prevremo.
Jed po potrebi solimo in popramo. K bograču ponudimo kruh.
Dödöli (oženjeni žganci)
Sestavine:
- 60 dag krompirja
- 50 dag pšenične moke
- vodo, sol
- 1 žlico masti z ocvirki
- 1 drobno čebulo
- 2 dl kisle smetane
Priprava:
Dödöli so žganci iz krompirja in pšenične moke (od tod tudi izvira izraz oženjeni žganci).
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. Preden je povsem kuhan, vsujemo v lonec še pšenično moko. Ko začne vreti, naredimo s kuhalnico v sredino moke luknjo, pokrijemo in pustimo, da počasi vre 30 minut. Nekaj vode odlijemo in žgance dobro premešamo. Pred mešanjem dodamo malo vroče masti.
Po potrebi pri mešanju dolivamo vodo. Žgance nastrgamo v večjo skledo ali na krožnike. Na masti prepražimo svežo čebulo, primešamo kislo smetano in pustimo, da prevre, nato pa žgance prelijemo z zabelo.
Dödöle lahko tudi popečemo ali jih uporabimo kot prilogo.
Mlečna repa
Sestavine:
- 1 kg sveže repe
- sol, kumino
- 1 žlico masti
- 1 žlico moke
- 3 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
Priprava:
Svežo repo olupimo, naribamo in skuhamo v slani vodi z dodatkom kumine. Na masti naredimo svetlo prežganje, ga razmešamo s hladnim mlekom in dodamo repi. Ko ponovno prevre, primešamo še kislo smetano.
Retaši z jabolki (jabolčni zavitek)
Sestavine:
- Za testo potrebujemo:
- 50 dag pšenične moke
- sol
- 1 žlico sončničnega olja
- 2 žlici kisle smetane
- mlačno vodo
- Za nadev:
- 1 kilogram jabolk
- 2 žlici maščobe
- 3 žlice drobtin
- 1 žličko cimeta
- 3 žlice olja ali margarine
Priprava:
Zamesimo testo in ga dobro pregnetemo. Na površini ga premažemo z oljem, da se ne naredi skorja. Testo pokrijemo s skledo in pustimo počivati eno uro. Spočito testo razvaljamo za mezinec debelo in namažemo z oljem ali drugo maščobo. Testo naj tako stoji nekaj minut, nato ga čim bolj tanko razvlečemo z rokami.
Jabolka operemo, olupimo in nastrgamo, lahko tudi kar z olupkom. Primešamo cimet in sladkamo. Na maščobi prepražimo drobtine in z njimi potresemo testo do polovice, drugo polovico testa pa le premažemo z oljem. Nadev porazdelimo po drobtinah. Testo zavijemo in ga damo v namaščen pekač. Po vrhu ga premažemo z oljem in postavimo v pečico.
Zavitek pečemo pri temperaturi 180-200 stopinj Celzija, dokler ne postane svetlo rjav. Pečenega potresemo s sladkorjem.
Ajdova zlivanka (zlejvanka) z bučnim oljem
Sestavine:
- 5 dl mleka
- 14 žlic ajdove moke
- sol
- 1 žlico masti
- 0,5 dl bučnega olja
Priprava:
Mleko, moko in sol zmešamo. Pekač namastimo z mastjo in polijemo z bučnim oljem. Vanj vlijemo ajdovo tekoče testo in spečemo pri 180-200 stopinjah Celzija.
Ponudimo jo kot toplo predjed ali prigrizek.