Razbijanje mitov o osteoporozi pri moških

Da, res je: osteoporoza prizadene tudi moške. Glede na dosedanje izkušnje je
celo bolj verjetno, da si bodo moški prej zlomili kost, kakor pa zboleli za rakom
prostate.
Čas je torej, da mite o osteoporozi pri moških razbijemo.

Osteoporoza je bila dolgo sprejeta zgolj kot bolezen žensk, pa čeprav je
vsak peti moški nad 50. letom starosti doživel zlom kosti prav zaradi osteoporoze.

Ker je bila ta bolezen pri moških dolgo spregledana, so milijoni moške populacije po vsem svetu ostajali nepoučeni in brez zavedanja, da lahko ta tiha bolezen in z njo povezani zlomi prizadenejo tudi vsakega izmed njih.

Poglejmo nekaj mitov o osteoporozi pri moških in jih razbijmo:

MIT 1: Osteoporoza je ženska bolezen – dejstva proti:

 • Po petdesetem letu starosti prizadene v svetovnem merilu osteoporoza enega od petih moških in eno od treh žensk.
 • Osteoporozni zlomi pri starejših moških (nad 50 let) so pogosti in povezani s precejšnjo verjetnostjo za prezgodnjo smrt in obolevnostjo, pogosto so povezani tudi z upadom telesne kondicije in slabšo gibljivostjo, z bolečinami, nastankom grbavosti in težavami z dihali. Vse to močno vpliva na kvaliteto življenja in na izgubo samostojnosti.
 • V primerjavi z ženskami je po zlomu kolka pri moških dvakrat večja verjetnost, da se bo zlom končal s smrtjo.
 • Večja verjetnost je, da bo moški doživel osteoporozni zlom, kakor pa da bo zbolel za rakom prostate.
 • Tretjina vseh zlomov kolkov na svetu pripada moškim.

MIT 2: Osteoporoza je del naravnega procesa staranja – dejstva proti:

 • Zlom kosti zaradi nedolžnega padca ali udarca v nobeni starosti ni nekaj samoumevnega in normalnega. Z zgodnjim preventivnim delovanjem lahko zmanjšamo tveganje za nastanek osteoporoze.
 • Za odkrivanje osteoporoze in visokega tveganja zanjo obstajajo preprosti testi. Tako moški kot ženske bi morali preveriti osebno tveganje za nastanek osteoporoze in ga s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem zmanjšati. Pri moških sta dva najbolj pogosta dejavnika tveganja pomanjkanje hormona testosterona (do njegovega pomanjkanja pride pogosto zaradi zdravljenja raka prostate) in dolgotrajna uporaba kortikosteroidov. Svoje dejavnike tveganja za osteoporozo lahko zelo hitro preverimo z enominutnim testom, ki ga je razvila Mednarodna fundacija za osteoporozo.
 • Moški po petdesetem letu, ki so že doživeli zlom kosti, imajo dvakrat večje tveganje za poznejše zlome kakor moški, ki zloma niso imeli. Če ste torej že doživeli zlom, se o morebitni osteoporozi posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, opravite testiranje in se po potrebi dogovorite za ustrezno zdravljenje.
 • Prvi korak k preprečevanju osteoporoze je zdrav in do kosti prijazen življenjski slog v vseh starostnih obdobjih. Takšen slog vključuje uživanje hrane, bogate s hranili, ki gradijo kosti (kalcij in vitamin D), izogibanje slabim navadam, kot sta kajenje in prekomerno pitje alkoholnih pijač, vzdrževanje zdrave telesne teže in dobre telesne kondicije.
 • Moški po petdesetem letu s povečanim tveganjem za osteoporozo naj se o zdravju svojih kosti pogovorijo z osebnim zdravnikom. Ta bo lahko predlagal preventivni pregled z denzitometrijo, s katero izmerijo mineralno kostno gostoto, ali pa bo s pomočjo metode FRAX izračunal, kolikšna je verjetnost za zlom v prihodnjih desetih letih. Glede na te pokazatelje se bo zdravnik odločil o morebitnem preventivnem zdravljenju.
 • Nobeno zdravljenje ni učinkovito, če se ne držimo predpisanih navodil. Z doslednim jemanjem zdravil bolniki lahko krepko znižajo tveganje za prihodnje zlome.

MIT 3: Osteoporoza nima velikega vpliva na moške in njihove družine – dejstva proti:

 • Tako očetje kot sinovi igrajo pomembno vlogo pri skrbi in vzdrževanju svojih družinskih članov. Podatki v svetovnem merilu pa kažejo, da je pomembno število delovnih dni in produktivnosti izgubljenih prav zaradi zlomov pri moških med 50. in 65. letom starosti.
 • Zdravo staranje in čim daljša samostojnost sta pomembna dejavnika za starejše moške in njihove družine. Po zlomu kolka namreč kar 10 do 20 odstotkov moških, ki so prej samostojno živeli v skupnosti, potrebuje dolgotrajno zdravniško oskrbo.
 • Zaradi krajše pričakovane življenjske dobe moške v primerjavi z ženskami ob zlomu kolka čaka krajši preostanek življenja.
 • Skrb za zdravje moških, ki se kaže skozi zgodnje odkrivanje osteoporoze, in pravočasno zdravljenje bolezni, pripomoreta h kakovostnejšemu življenju njih samih, njihovih družin in družbe kot celote.

Vir: Mednarodna fundacija za osteoporozo – IOF. Real men build their strenght from within. Dostopno prek: www.iofbonehealth.org. 2014.

Preberite tudi: