Prosena kaša je vsestransko uporabna. Zdrava, hitro pripravljena v obliki sladke ali slane jedi, dolgo časa jo lahko hranite in je prijetnega okusa. Tokrat predlagamo, da jo pripravite z zelenjavo.
Sestavine za 4 osebe:
- 3 dl prosene kaše
- 150 g paprike
- 200 g paradižnika
- 200 g jajčevcev
- 1 čebula
- 1 žlička gorčice
- 3 dl jušne osnove
- sol
- črni poper v zrnju
- česen
- bazilika (listi)
- rožmarin
- olivno olje
Priprava:
Za proseno kašo z zelenjavo najprej na trakce narežemo jajčevce, jih posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Nato jih popivnamo. Proseno kašo dobro operemo in odcedimo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, prav tako sesekljamo česen in narežemo še papriko.
Na ponvi segrejemo žlico olivnega olja in na njem posteklenimo čebulo. Dodamo jajčevce in papriko ter pražimo 5 minut, vmes pa mešamo. Medtem na grobo narežemo baziliko, na drobno sesekljamo rožmarinove iglice, paradižnik pa narežemo na kocke. Slednjega
stresemo v ponev s čebulo, jajčevci in papriko, dodamo odcejeno kašo, gorčico, baziliko, rožmarin, sol in grobo strt črni poper. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Nato pokrijemo in počasi dušimo, da se kaša napne. Proseno kašo z zelenjavo premešamo, pokapamo z olivnim oljem in postrežemo.