Porova pita s kvinojinim testom

Obožujem slane pite oziroma quiche vseh vrst, ker ne zahtevajo veliko dela, omogočajo poigravanje z različnimi nadevi in skoraj brez izjeme uspejo.

Preprosto testo za pito lahko pripravimo tudi iz kvinoje, ki je pravi beljakovinski prvak med žiti, vsebujepa tudi mnogo pomembnih mineralov. Testo iz kvinoje je bolj intenzivnega okusa, je prijetno hrustljavo, pita pa je še bolj zdrava in polnovredna od tistih s klasičnim krhim testom. Nadev z zelenjavo in sirom je prava zakladnica vitaminov, kalcija in drugih snovi, ki jih potrebujemo za vzdrževanje zdravih kosti. In kar je najpomembnejše, postopek priprave je zelo enostaven in v slabi uri je omamno dišeča pita na mizi.

Sestavine za testo:

  • 150 g kvinoje
  • zelenjavna juha (lahko tudi koncentrat)
  • 1 beljak
  • 1 žlica grobo mlete gorčice
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice olivnega olja

Sestavine za nadev:

  • 300 g pora, narezanega na kolobarčke
  • 2 celi jajci in 1 rumenjak, ki je ostal od testa
  • 2 dcl smetane (običajno uporabljam sojino)
  • začimbe
  • nariban sir po želji (grojer, mazorela in vedno tudi parmezan)

Priprava:

  • Kvinojo približno 15 min kuhamo v zelenjavni juhici.
  • Medtem narezan por par minut dušimo na olivnem olju in ga po želji začinimo. Pustimo, da se nekoliko ohladi.
  • Pripravimo nadev. Jajci in rumenjak stepemo s smetano in začinimo. Naribamo še sir.
  • Ko je kvinoja kuhana, se lotimo priprave testa. Kvinojo ocedimo in pustimo par minut, da se dobro posuši. Prestavimo jo v skledo in dodamo beljak, žlico gorčice, zvrhano žlico moke in olivno olje, premešamo in testo je nared. Zmes damo v pekač obložen s peki papirjem (če želimo pito vzeti iz pekača, sicer papirja ne potrebujemo), poravnamo in s hrbtno stranjo žlice potisnemo zmes navzgor po robovih pekača, da nastane prostor za nadev.
  • Pekač s testom damo v ogreto pečico (180 – 200 stopinj) za 10 – 15 minut, da postane rjavkasto in krhko.
  • Vzamemo pekač iz pečice in nanj dodamo nadev s porom in smetano, na vrh posujemo še sir.
  • Ponovno damo v pečico za 25 – 30 min. In pita je nared!
  • Počakamo, da se vse skupaj malo uleže, narežemo in serviramo.

Recept pripravila: Julijana Godina
foto: Pixabay