Pogača

Tudi brez krušne peči se jo da narediti, brez skrbi.

Sestavine

Za vlečeno testo:

  • 50 dag gladke moke
  • 1 jajce
  • 2 – 3 žlice belega olja
  • 1 žlička soli mlačna voda (za boljše testo pa jo lahko zamenjamo z mlekom)

Za nadev:

  • 50 dag skute
  • 4 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • malo soli
  • grozdje ali rozine

Priprava:

Testo dobro zamesimo, pokrijemo s skledo in pustimo počivati, da se lepše razvleče. Testo lahko razvlečemo na loparju, v pekaču, na papirju ali pa na zeljnem listu. Po testu potrosimo soljeno skuto, rozine ali grozdje ter polijemo s kislo smetano, ki smo ji primešali jajci.

Nato pokrijemo s testom, še enkrat obložimo z nadevom in znova pokrijemo s testom. Po vrhu namažemo z ostalo kislo smetano in postavimo v vročo peč.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2012
Foto: revija Sončnica, november 2012