Ogled Moderne galerije

OBISK MODERNE GALERIJE dne 08.02
Slovenski kulturni praznik smo članice DBO Ljubljana obeležile z ogledom Moderne galerije,
Ki je bila ustanovljena leta 1947. To je slovenski muzej moderne umetnosti, ki jo je zasnoval
Eden najvidnejših slovenskih arhitektov in urbanistov 20. stoletja g. Edvard Ravnikar. Njegova
Dela so vidna po celi Ljubljani od Cankarjevega doma, Narodnega doma, Trga republike s
stolpnicami in seveda tudi celotnega mesta Nove Gorice.
Pod vodstvom smo si ogledali stalno razstavo z izborom del umetnosti 20.stoletja. Umetniška
dela so kronološko razdeljena po posameznih obdobjih od impresionistov (Ivana Groharja,
Riharda Jakopiča, Matije Jame, .. do vstopa trideseta leta ( Zorana Mušiča).Nadaljevali smo
z vstopom po poti slovenske avantgarde ( Avgusta Černigoja ) in se srečali s partizansko umetnostjo in z vrhuncem modernizma v času socialistične Jugoslavije ( Gabrijela Stupica, Marij Preglja,
Staneta Kregarja, Lojzeta Spacala…)Tako smo se pomikali iz dvorane v dvorano in smo se v zadnji dvorani seznanili še z informelnimi deli Janeza Bernika iz šestdesetih let, deli fundametalnega slikarstva do osemdesetih let Tugo Sušnika, z neokonstruktivistična dela Dragice Čadež, z kinetičnim objektom Dušana Tršarja in Slavka Tihca. V tej zadnji dvorani so tudi grafike, ki osvetljujejo zgodovino Mednarodnega grafičnega bienala, začetki video in računalniška umetnost.
Na koncu so nam bila predstavljena še dela nove dobe tako imenovana nova podoba slikarstva, ki jo predstavljajo Andraž Šalamon, Živko Marušič, Metka Krašovec, Jože Slak-Doka in drugi, ter iz kiparstva še Matjaž Počivalšek, Jakov Brdar, Mirko Bratuša in tudi drugi.
Celotna razstava pa se konča še s fotografijo iz različnih obdobji. Nadalje smo še nadaljevali z vodenim ogledom retrospektivo g. Marij Preglja.
To je bila zelo poučna lahko rečemo kar ekskurzija, ker smo obnovili že prvotno vedenje in pridobili še nova znanja, kajti vodenje je bilo zelo izčrpno. Po končani predstavitvi smo se še nekateri odpravili proti Prešernovemu spomeniku,kjer so naši umetniki ovekovečili 8. Marec slovenski kulturni praznik.

Zapisala: Desanka Žnidaršič
Ljubljana 14.02.2018