Ogled Etnografskega muzeja Slovenije

Tudi v letošnjem letu smo si začrtali nekaj obiskov kulturnih ustanov. Prvega smo že uspešno izpeljali: obiskali smo Etnografski muzej Slovenije na Metelkovi v Ljubljani.

Kot je v navadi, se za naša četrtkova potepanja dobimo pred Prešernovim spomenikom. Zanimivo je, da nikoli ne vemo, kdo bo prišel in koliko nas bo. Tokrat se nas je zbralo 13. Do muzeja nas je pot vodila po znani in zanimivi Trubarjevi ulici, ki je ena tistih, na katerih se prepletajo izveski in napisi vseh barv in vrst, kjer se še sliši zvok rokodelcev in se mešajo vonjave, po katerih bi se bilo z zavezanimi očmi težko odločiti, v katerem delu sveta si se znašel. Trubarjeva je ena najstarejših ulic in cest v Ljubljani, a mlada po duši!


Etnografski muzej Slovenije ima stalne in občasne razstave. Med stalnimi je prav gotovo zanimivejša tista z naslovom »Predmeti življenja, predmeti poželenja », ki predstavlja predmete, kakršne so izdelovali naši predniki, kako so jih uporabljali in kako so se skozi prostor in čas spreminjale njihove oblike.
Stalna razstava »Med naravo in kulturo« je zakladnica slovenske in zunaj evropske dediščine vsakdana in praznika. Potem so še stalne razstave o vodi in zemlji pa o potrošnji predmetov, namenjenih oblačenju in bivanju, ter razstavni sklop, v katerem predmeti pripovedujejo o ljudski likovni umetnosti, o šegah, ljudski glasbi, religioznosti in drugih sestavinah odnosa do sveta.
»Afrika 1931: Foitovi fotografski zapisi na steklu« pa je trenutno gostujoča razstava, kjer je na ogled del zbirke češkega kiparja Františka Foita in njegovega rojaka biologa Bauma. Slike sta posnela leta 1931, ko sta potovala s severa na jug Afrike.
Razstave so precej obsežne in prav gotovo bo treba ta muzej obiskati še večkrat.

Besedilo in foto: Metka Janc