Nikoli ni prepozno! Res?

Vemo, da je osteoporoza tiha bolezen. Tako kot rak se tudi ona tiho, brez predhodnega opozorila počasi, a včasih z resnimi posledicami, širi in bohoti po naših kosteh. Šele ko ob manjši obremenitvi pride do zloma, postanemo pozorni. Toda škoda je že narejena, kosti so že porozne in vsaka neprimerna obremenitev lahko pomeni zlom. In ta je boleč, vsaj nekaj časa, če ne za vedno. Zaradi bolečin se manj gibljemo, slabijo mišice, kosti imajo slabšo oporo in težave se stopnjujejo. Krog se sklene.

Ob postavitvi diagnoze smo takoj pripravljeni narediti kaj za svoje kosti. Kako dolgo vztrajamo, je drugo vprašanje. Z redno aktivnostjo in zdravili lahko osteoporozo ustavimo, celo izboljšamo stanje kosti in preprečimo zlom. Toda zakaj čakamo na zlom? Prav bi bilo, da o svojem zdravju razmišljamo že prej. Staranje telesa, tudi kosti, z zdravim načinom življenja morda prestavimo v poznejša leta.

Zdrav način življenja. Kaj to pomeni?

Nobene maščobe, nič sladkega, nič alkohola, kave, nič mesa …? Zame ne. Zame pomeni pisano prehrano: veliko različne zelenjave, manj mastnega mesa, kuhan krompir, riž … pa manjše in redne obroke. Občasno, res občasno, kozarček vina po kosilu ali ob klepetu s prijatelji. Ob vsem tem pa redno gibanje. Tudi delo na vrtu ali po hiši je gibanje. Klepet ob pecivu? Seveda. Vsak dan? Ne.

Izogibajmo se debelosti in lenarjenju. Kar se tiče odvečnih kilogramov, smo ženske po menopavzi na slabšem od moških, saj se nam zaradi hormonskih sprememb začne nabirati maščoba okrog pasu. Se moramo zato prepustiti in zapustiti? Ne. Prav pa je, da se zavedamo težav in še bolj popazimo na prehrano in gibanje.

Povrnimo se k naslovu. Sama menim, da je po zlomu ukrepanje proti taki tegobi že pozno, kar pa ne pomeni, da se prepustimo in nič ne naredimo. Še vedno velja rek: bolje pozno kot nikoli. Diagnoza osteoporoza nam mora dati zagon, da poskušamo popraviti, kar smo v preteklosti naredili narobe. V tolažbo: vsi občasno grešimo.

Še nekaj: ne smemo pozabiti na dednost. Tudi ta ima svojo vlogo pri nastanku osteoporoze, a žal nanjo ne moremo vplivati. Torej pogumno na pot zdravega življenja. Kljub trenutnemu neuspehu začnimo znova in znova. Všeč mi je misel: bolje preprečiti kot zdraviti. Pa vam?

Veliko lepih in veselih dni brez zlomov vam želim.

Zapisala: Silvestra Krajnc Bezjak, dr. med.
Društvo za osteoporozo Pomurja Radenci
Prvič objavljeno v reviji Sončnica, jesen 2023.
Foto: Silvestra Kranjc Bezjak