Ni vsako pozabljanje demenca

Zdravniki opozarjajo, da vsako pozabljanje še ni demenca, ko pa prvi znaki (pozabljanje, težave pri govoru, orientaciji, vsakodnevnih opravilih) postanejo moteči pri vsakdanjem življenju, velja iti na pregled k družinskemu zdravniku.

Tu največkrat odigrajo vlogo svojci, saj se osebe z demenco svojega problema pogosto ne zavedajo. Zdravnik lahko s posebnimi krvnimi testi, računalniško tomografijo (CT) možganov ali magnetno resonanco (MR) glave že na začetku izključi morebitne druge razloge za spremembe vedenja, saj imajo nekatere bolezni in bolezenska stanja podobne simptome kot demenca.

Ob sumu na demenco osebni zdravnik pacienta napoti k specialistu. Ta poleg kliničnega pregleda in pogovora s svojci za diagnosticiranje demence najpogosteje uporabi preizkus risanja ure in test spoznavnih sposobnosti. Preizkus risanja ure lahko odkrije demenco, še preden se pojavijo očitne motnje spomina, saj od pacienta zahteva vključitev vrste kognitivnih sposobnosti: razumevanje slišanega navodila, poznavanje številk, ohranjanje podobe ure v spominu in sposobnost abstraktnega mišljenja.

Kam se lahko svojci obrnejo po informacije in pomoč?

Društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija ima po Sloveniji 12 lokalnih društev in zelo razpredeno
mrežo različnih pomoči:

  • Alzheimer Cafe je oblika druženja svojcev oseb z demenco, podprta s strokovno pomočjo. Srečanja potekajo v več slovenskih mestih.
  • Skupine za samopomoč svojcem so srečanja za svojce in druge, ki skrbijo za osebe z demenco v domačem okolju. Vodijo jih priznani strokovnjaki s področja demence, delujejo pa v več kot 30 krajih po Sloveniji. Seznam skupin je objavljen na www.spomincica.si.
  • Posvetovalnica in svetovalni telefon za strokovno pomoč svojcem sta odprta vsak delovnik med 9. in 15. uro – 059 305 555, [email protected].
  • Družabništvo je za osebe z demenco oblika brezplačne pomoči na domu, ki vključuje druženje in varstvo osebe z demenco na njenem domu, ne vključuje pa strokovnih postopkov oskrbe in zdravstvene nege. Družabniki so prostovoljci Spominčice, ki so opravili ustrezno usposabljanje.
  • Demenci prijazne točke (DTP) delujejo na policijskih postajah, v trgovinah, bankah, poštah, lekarnah, gasilskih domovih … Pomembno je, da tudi lokalna skupnost, sosedje in uslužbenci raznih uradov, trgovin … prepoznajo osebe z demenco in jim pomagajo. Na DPT se lahko obrnejo po informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov. Po Sloveniji je že več kot 150 takih točk.
  • Ne pozabi me je program usposabljanja za svojce obolelih. V sklopu 11 predavanj se seznanijo s potekom bolezni in težavami, ki jo spremljajo.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Sončnica, november 2019