Obujamo spomine: Osteotlon v znamenju krepitve kosti in mišic

Drugi Osteotlon* smo organizirali v počastitev svetovnega dneva osteoporoze in 60-letnice mesta Velenje. Bil je v znamenju krepitve kosti in mišic. Skrb za zdrave kosti in dobro telesno kondicijo je potrebna ne le v starejših letih ali ko se pojavijo težave, ampak veliko prej. Pravzaprav bi nam to moralo biti vsakdanje vodilo.

Prav v okviru drugega Osteotlona, ki smo ga organizirali 22. oktobra 2019, smo poudarili pomen preventive pred osteoporozo, kamor uvrščamo tudi vadbo za krepitev mišic. V dopoldanskem času smo organizirali uro nordijske hoje ob Škalskem jezeru, popoldne pa se je dogajanje nadaljevalo v Vili Bianca s predavanjem, vajami in druženjem.

Hrbtenica je steber našega telesa

S starostjo se medvretenčne ploščice tanjšajo, hrbtenica se pogosto malo ukrivi. Največ težav se pojavi navadno v ledvenem in vratnem delu. Ko se tanjšajo medvretenčne ploščice in se zmanjša kostna gostota, pride do t. i. grbaste drže. Ta se lahko pojavi tudi zaradi nepravilne drže, različnih bolečin, oslabelosti mišic, slabšega ravnotežja, depresije, vendar se jo da preprečiti oziroma popraviti.

Pomembno je, da izberemo telesno aktivnost (hitra hoja, joga, pohodi, ples, nizko odbojna aerobika, tek, plavanje, raztezne vaje, vaje za krepitev mišic, ravnotežne vaje), ki nam je všeč in ki je primerna za nas.

Potrebno je torej krepiti mišice. Tudi mišice medeničnega dna, ki so tema, o kateri pogosto ne želimo prav veliko in na glas govoriti. V društvu Sončnica smo bili veseli, da sta nam o pomembnosti, nalogah in krepitvi mišic medeničnega dna podrobneje strokovno povedali in prikazali vaje Valerija Vasle, dipl. fiziot., in Petra Poznič, mag. kineziologije iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje.

Mišice medeničnega dna so pomembne za delovanje sečnega mehurja, pomagajo pri zadrževanju urina, blata in vetrov, so podpora danki med iztrebljanjem, prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča, vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov. Nepravilno delovanja je pri ženskah lahko povezano z nosečnostjo, porodom, menopavzo, ginekološkimi operacijami, pri moških pa lahko nastane po operaciji prostate.

Simptomi urinske inkontinence se lahko pojavijo pri dvigovanju težkih bremen, uhajanju urina pri kašljanju, kihanju, smejanju, ponoči. Lahko se pojavi stresna urinska inkontinenca (nehotno uhajanje med smejanjem, kašljanjem, kihanjem, med telesno dejavnostjo), urgenca (nenadna močna potreba po uriniranju, ne da bi lahko uriniranje odložili), urgentna urinska inkontinenca (nenadna močna potreba, ki ji sledi uhajanje urina na poti do stranišča).

Osteotlon je dopoldne ponudil uro nordijske hoje ob Škalskem jezeru, popoldne pa se je dogajanje nadaljevalo v Vili Bianca s predavanjem, vajami in druženjem.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Na vprašanje, ali lahko sami kaj naredimo za preprečitev ali izboljšanje stanja, je odgovor: vadba, krepitev, aktiviranje mišic medeničnega dna. Pomembno pri vajah je, da krčimo prave mišice in da je krčenje pravilno.

Kako aktiviramo mišice medeničnega dna? Poskusimo zaustaviti curek urina, pri tem pa moramo občutiti, da se mišice medeničnega dna stisnejo in dvignejo. Vaj ne izvajamo ob uriniranju. Zelo pomembno je pravilno izvajanje, lahko v različnih položajih (leže na hrbtu, leže na trebuhu, sede na tleh ali na stolu, stoje itd.), a nujno daljše obdobje, da se bo pokazalo izboljšanje. Priporoča se izvajanje 3-5 krat na dan. Stisk zadržimo 6-8 sekund, sledi 6-8 sekund pavze in nato spet stisk, ki ga ponovimo po sposobnosti, največ 8-12-krat. Za ohranjanje in vzdrževanje te zmogljivosti je potrebno vaje izvajati dosledno, vsak dan.

Poleg teh vaj smo se udeleženci po predavanju razgibali tudi z vajami za trup in noge.

Drugi Osteotlon smo zaključili zelo zadovoljni, v dobri družbi, ob klepetu in ob pokušini odličnih lokalnih sirov kmetije Napotnik iz Topolšice. Z vajami za krepitev ne le mišic medeničnega dna, ampak tudi drugih mišic, bomo seveda nadaljevali celo leto. Za dobro kondicijo je pač potrebno skrbeti, to je dobra naložba za zdravje telesa in duha.

Zapisala: Lucija Venta
Društvo Sončnica; več o dogajanju v društvu

* Članek je bil objavljen v reviji Sončnica, november 2019