Nevenka Zbašnik Lesar: Kljub osteoporozi v službi ni manjkala niti en dan

Nevenki Zbašnik Lesar je osteoporoza pot prekrižala v najbolj aktivnih letih, a čeprav jo je doletela še v službi, zaradi nje ni niti en dan manjkala na delovnem mestu.

Zaradi zgodnje menopavze jo je pravzaprav pričakovala in je o njej razmišljala, še preden je dobila potrjeno diagnozo. Pred štiridesetim letom je imela ginekološko operacijo, pri kateri so ji odstranili maternico, jajcevoda in jajčnik. Posledično je njeno telo predčasno prešlo v proces menopavze, in kot vemo, se zgodnji nastop menopavze pogosto povezuje s pojavom osteoporoze. Približno šest let po tej operaciji si je v gozdu pri nabiranju gob zlomila golen desne noge. Čeprav so ji rekli, da to ni povezano z osteoporozo, je bilo njeno razmišljanje drugačno.

Že nekaj časa je namreč opažala slabšo gibljivost, imela je bolečine v kosteh in sklepih. Obstaja splošno prepričanje, da osteoporoza ne boli, kar pa po njenih izkušnjah ne drži, saj so bile včasih bolečine neznosne.

Včlanila se je v društvo in tako se ji je ponudila tudi možnost za preventivno merjenje kostne gostote.

Ravno zaradi teh razlogov se je včlanila v društvo in tako se ji je ponudila tudi možnost za preventivno merjenje kostne gostote. To pa je potrdilo njene slutnje. Dobila je zdravila in ker se je napredovanje bolezni po nekaj letih zaustavilo, trenutno nima terapije z zdravili, še vedno pa pije kalcij in vitamin D. Udeležuje se društvenih aktivnosti, z možem pa skrbi za velik vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za vso družino.

Zgodba je bila objavljena v reviji Sončnica, november 2019.
Več dogajanja v DO kočevsko-ribniške regije.