Kdaj je zdravljenje osteoporoze še smiselno?

Ljudi pogosto zanima, do katere starosti in v katerih primerih je zdravljenje osteoporoze še smiselno. Za odgovor smo prosili predstojnika Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. Prof. dr. Janez Preželj, dr. med., nam je odgovore zaupal za revijo Sončnica.

Zdravljenje kakršnekoli bolezni ni odvisno od kronološke starosti, pač pa od biološke. Vsi vemo, da so lahko povsem čili in mobilni tudi 90 letniki ali še starejši, ki še polno uživajo življenje. Na drugi strani pa imamo tudi mnogo mlajše bolnike, ki so že vezani na posteljo in tudi zaradi sočasnih bolezni prizadeti v vseh pogledih, ki opredeljujejo bolnikovo »uživanje« življenja.

Samo pogled v rojstno letnico torej ne opredeljuje vrste oziroma predpisovanja zdravljenja. Pri bolniku z osteoporozo je potrebno vse to upoštevati in se nato odločati o ukrepih. Načeloma velja, da so zdravila za osteoporozo učinkovita tudi v pozni starosti, vendar pa je nekaj posebnosti.

Posebnosti, ki jih upoštevajo pri zdravljenju osteoporoze z zdravili

Starejši ljudje so običajno bolj vezani na zaprte prostore in imajo manj uravnoteženo prehrano kot mlajši. Zato je potrebno še toliko bolj vestno zagotavljati »drugo stopnjo« intervencije. Naj spomnimo, prva stopnja sta primeren življenjski stil in odpravljanje slabih razvad.

Druga stopnja pomeni zadosten vnos vitamina D in kalcija, kar lahko pri starostnikih s pomanjkanjem obeh substanc smatramo že kot samostojno zdravilo. Za dodatek diferentnega zdravila se odločimo šele po izpolnitvi tega pogoja. 

Druga posebnost pri starejših bolnikih je ta, da so veliko bolj nagnjeni k padcem, ki so pogoj za nastanek osteoporoznih zlomov. Zato je potrebno, kolikor se le da, kontrolirati obvladljive vzroke (pravilni odmerki zdravil proti hipertenziji, minimalna uporaba pomirjeval, odstranjevanje okoljskih ovir – npr. drsečih preprog, itd.), ki pospešujejo možnost padcev. 

Upoštevati pa je potrebno tudi trajanje eventualnega predhodnega zdravljenja osteoporoze.
Nekatera zdravila (npr. bisfosfonati) učinkujejo še leta po prekinitvi, zato z njimi ni smiselno nadaljevati avtomatsko oz. v nedogled.

Torej: vsak starejši bolnik potrebuje individualno obravnavo in ni moč dajati splošnih smernic, ki bi veljale za vse v visoki starosti.

Za Sončnico je odgovarjal prof. dr. Janez Preželj, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni
(članek je bil objavljen leta 2010)

Pogovor s prof. dr. Janez Preželj v oddaji na RTV SLO

Vabljeni k ogledu oddaje o osteoporozi na RTV Slovenija. Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/halo-tv/174399905
Dolžina: 42 min. 49 s.
Datum predvajanja: 14. april 2016