Kremna kostanjeva juha

Jeseni se radi razvajamo s pečenim kostanjem. Tokrat pa naj vaš krožnik krasi odlična kostanjeva juha.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 drobno narezani šalotki
  • 80 g stebelne zelene, narezane na kockice
  • 1 majhen, drobno nasekljan strok česna
  • 20 g masla
  • 150 g olupljenega svežega ali zamrznjenega kostanja
  • 50 ml belega portskega vina
  • 250 – 300 ml kokošje juhe ali zelenjavne osnove
  • 150 ml sladke smetane
  • sol, črni poper iz mlinčka, 1 lovorov list, 2 brinovi jagodi
  • 1 žlica stolčene smetane

Priprava

Šalotko, zeleno in česen na maslu svetlo podušimo, dodamo marone in vse kratko glaziramo. Nato dodamo belo portsko vino, kuhamo 2 minuti in zalijemo s kokošjo juho. Juha naj vre na nizkem ognju kakih 15 minut (dokler se maroni ne zmehčajo). Nato dodamo smetano in pustimo še 5 minut vreti. Iz juhe poberemo lovorov list in brinove jagode, nato jo s paličnim mešalnikom spasiramo. Po potrebi dodamo kokošjo juho ali zelenjavno osnovo in pustimo, da še enkrat zavre, začinimo in dodamo stolčeno smetano. Juho lahko postrežemo z na maslu popečenimi kruhovimi kockicami, črnimi tartufi, s prsmi fazana, prepelice, pegatke …

Recept je reviji Sončnici prispeval Andrej Kuhar, priznani kuharski mojster, ki je do leta 2015, svojo kuhalnico vihtel v ljubljanski restavraciji Maxim. Obenem je prvi Slovenec, ki si je zaradi svojih kuharskih spretnosti prislužil Michelinovo zvezdico.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2013
Foto: Pixabay