Jeseni se radi razvajamo s pečenim kostanjem. Tokrat pa naj vaš krožnik krasi odlična kostanjeva juha.
Sestavine (za 4 osebe):
- 2 drobno narezani šalotki
- 80 g stebelne zelene, narezane na kockice
- 1 majhen, drobno nasekljan strok česna
- 20 g masla
- 150 g olupljenega svežega ali zamrznjenega kostanja
- 50 ml belega portskega vina
- 250 – 300 ml kokošje juhe ali zelenjavne osnove
- 150 ml sladke smetane
- sol, črni poper iz mlinčka, 1 lovorov list, 2 brinovi jagodi
- 1 žlica stolčene smetane
Priprava
Šalotko, zeleno in česen na maslu svetlo podušimo, dodamo marone in vse kratko glaziramo. Nato dodamo belo portsko vino, kuhamo 2 minuti in zalijemo s kokošjo juho. Juha naj vre na nizkem ognju kakih 15 minut (dokler se maroni ne zmehčajo). Nato dodamo smetano in pustimo še 5 minut vreti. Iz juhe poberemo lovorov list in brinove jagode, nato jo s paličnim mešalnikom spasiramo. Po potrebi dodamo kokošjo juho ali zelenjavno osnovo in pustimo, da še enkrat zavre, začinimo in dodamo stolčeno smetano. Juho lahko postrežemo z na maslu popečenimi kruhovimi kockicami, črnimi tartufi, s prsmi fazana, prepelice, pegatke …
Recept je reviji Sončnici prispeval Andrej Kuhar, priznani kuharski mojster, ki je do leta 2015, svojo kuhalnico vihtel v ljubljanski restavraciji Maxim. Obenem je prvi Slovenec, ki si je zaradi svojih kuharskih spretnosti prislužil Michelinovo zvezdico.
Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2013
Foto: Pixabay