Ribji file v korenčkovem ovoju s sezamom

Se poskušate držati priporočila uživanja rib enkrat do dvakrat tedensko? Začnite spremembo s tem odličnim receptom.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 gramov brokolija
  • 4 fileje polenovke ali druge ribe
  • 200 gramov korenčka
  • 50 gramov sezama
  • 50 gramov drobno naribanega sira ementaler
  • 2 jajci
  • 50 gramov moke
  • 3 žlice topljenega masla
  • 400 gramov paradižnikovih koščkov
  • 1 žlico balzamičnega kisa
  • sol, poper

Priprava:

Brokoli skuhamo, fileje polenovke popivnamo do suhega ter začinimo s soljo in poprom. Korenček operemo, olupimo in drobno nastrgamo. V globokem krožniku ga zmešamo s sezamom in z naribanim sirom. V drugem globokem krožniku razžvrkljamo jajci in dve žlici vode. Ribje fileje najprej povaljamo v moki, odvečno moko otresemo. Nato jih namočimo v jajcu in povaljamo na obeh straneh v mešanici korenčka, sezama in sira. Panado rahlo stisnemo na meso.

V veliki ponvi segrejemo dve žlici topljenega masla. Ribje fileje pečemo na srednjem ognju na vsaki strani 1–2 minuti, da zlato porumenijo, nato jih položimo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Koščke paradižnika segrejemo, okus izboljšamo s soljo, poprom in kisom. Eno žličko masla dodamo brokoliju, na hitro premešamo, solimo in popramo. Fileje razdelimo na krožnike z brokolijem in paradižnikovo omako. Kot prilogo lahko postrežemo krompir v oblicah. Brokoli, sir ementaler in sezamova semena zadostijo potrebi po kalciju. Polenovka in jajca so vir vitamina D.

Več receptov in nasvetov za pripravo rib, najdete tu.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, april 2010
Foto: revija Sončnica, april 2010