Vsak kraj v Sloveniji ima svoje kulinarične posebnosti. Danes spoznavamo, kaj kuhajo v Posavju. Dober tek vam želi Milena Tomše z družino.
Mlečni močnik
Recept je za 4 osebe, priprava pa vam bo vzela 40 minut.
Potrebujemo:
- 20 dag moke
- 2 jajci
- 5 dag masla ali olivnega olja
- sol
- mleko
Priprava
V skledi s prsti zgnetemo moko in jajca, drobimo in trgamo testo. Polovico močnika prepražimo na maslu, da rahlo zarumeni. Dodamo še drugo polovico, zalijemo z mlekom in kuhamo 20 minut.
Skutini štruklji brez moke
Potrebujemo:
- 0,5 kg moke
- 3 jajca
- 2 dl kisle smetane
- 4 žlice belega zdroba (ali koruznega, če smo na dieti)
- sol
- 1 žlico olivnega olja
Priprava
Skuto pretlačimo, dodamo vse sestavine in zgnetemo testo, ki naj počiva 15 minut, da se zdrob lepo napne. Oblikujemo podolgovato štruco, ki jo zavijemo v prozorno gospodinjsko folijo, nato pa še v aluminijasto folijo in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje previdno razvijemo, narežemo na kolobarje in zabelimo z drobtinicami, prepraženimi na maslu. Zraven ponudimo domačega pečenega piščanca ali jagnje in regratovo solato s trdo kuhanimi jajci in česnom.
Ajdov potancelj
Potrebujemo:
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre bele moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička olja
- 0,5 kg domače skute
- 3 dl kisle smetane
- 2 jajc
Priprava
Vse sestavine dobro zmešamo v skledi, dodamo liter vrele vode in s kuhalnico hitro mešamo, da dobimo kepo testa. Pustimo malo stati, da se masa nekoliko ohladi, dodamo še žlico olja in z rokami zgnetemo gladko in voljno testo. Polovico ga razvaljamo in položimo v globok namaščen pekač. Nanj damo nadev, ki ga naredimo iz 0,5 kg domače skute, 2 dl kisle smetane, malo soli in enega jajčka. Z žlico ga enakomerno razmažemo po testu in prekrijemo z drugo polovico testa, ki ga z roko “potancamo” v pekač – od tod tudi ime potancelj. Po vrhu namažemo z mešanico kisle smetane (1 dl) in enega jajčka. Še surov potancelj razrežemo na želene kose in pečemo 30 minut pri 180-200 stopinjah Celzija. Zraven se lepo prileže kozarec cvička.
Koruzna prga
Potrebujemo:
- 0,5 kg koruzne moke
- sol
- sladkor
- mleko
- kvas
- jajce
- kisla smetana
Priprava
0,5 kg koruzne moke malo solimo, sladkamo po okusu in poparimo z mlekom, da naraste. Ko se testo ohladi toliko, da ga lahko mešamo z roko, dodamo vzhajano kocko kvasa (3 žlice mlačnega mleka, žlička sladkorja, pol žličke moke – stati pustimo 5 minut) in eno celo jajce. To dobro zgnetemo s kuhalnico, ker se nam sicer testo lepi na roke. Testo damo na pomaščen pekač in ga lepo poravnamo. Pustimo ga vzhajati 20 minut, namažemo s kislo smetano in nato pečemo 20-30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Še toplo razrežemo. Ponudimo lahko z belo kavo za zajtrk ali z regratovo solato za večerjo.
Dober tek vam želi Milena Tomše z družino.